latinica  ћирилица
18/02/2016 |  11:16 | Аутор: СРНА

Више цијене лијекова у БиХ него у региону

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић рекао је у разговору са званичницима Свјетске банке данас у Сарајеву да због непостојања правилника о начину контроле цијене лијекова БиХ годишње губи значајна новчана средства, а њени грађани плаћају више цијене лијекова у односу на грађане региона
Цијене лијекова у БиХ - Фото: РТРС
Цијене лијекова у БиХФото: РТРС

Османовић је разговарао са директором Свјетске банке за земље југоисточне Европе и централне Азије Еленом Голдштајн и шефом Канцеларије Свјетске банке у БиХ и Црној Гори Татјаном Проскурјаковом, саопштено је из овог министарства.

Министар цивилних послова је нагласио да приликом доношења новог правилника треба водити рачуна како се он не би негативно рефлектовао на домаће произвођаче лијекова.

"Свако радно мјесто у БиХ од непроцјењиве је вриједности и не смијемо дозволити да исхитреним доношењем правилника угрозимо радна мјеста запослених у нашој фармацеутској индустрији", рекао је Османовић.

На састанку је закључено да треба провести широку расправу која би укључивала све заинтересоване стране како би се дошло до правилника о контроли цијене лијекова који ће бити у општем интересу.

Османовић се заложио и за доношење есенцијалне листе лијекова на нивоу БиХ, а према стандардима Свјетске здравствене организације.