latinica  ћирилица
18/02/2016 |  09:12 | Аутор: Агенције

Миришљаве свијеће изазивају астму?

Зима је доба године кад људи највише купују миришљаве свеће. Међутим, резултати најновијих истраживања показују да би требало да будемо мало опрезнији када их користимо.
Миришљаве свијеће - Фото: илустрација
Миришљаве свијећеФото: илустрација

Све је почело кад је у "Дејли мејлу" објављен чланак у којем је писало да су пронађени докази да нам од миришљавих свећа може бити лоше. Не само од њих, него и од било каквих освјеживача ваздуха и сличних миришљавих производа.

Наиме, проблематичне су хемикалије које се могу пронаћи у мирисима и воску. Иако се ишчекују даља истраживања, прва су показала да је продужено излагање одређеним миришљавим производима толико опасно да може проузроковати појаву астме, оштећења плућа или чак рак.

Ако загребемо још испод површине, лако је открити да су претходна истраживања показала да паљење свијећа у унутрашњости загађује ваздух у том простору.

Исто тако, истраживање из 2001. године показало је да свијеће с више мириса у себи производе више чађи, па је утолико боље користити мање мирисне или свијеће без мириса. У истом истраживању наведено је да је могуће да су органске реакције из свијећа повезане с повећаним ризиком од развоја карцинома.

С друге стране, неки научници страхују и због учинака дуготрајног коришћења освјеживача ваздуха. Тако је енглески Центар за јавно здравство открио да ти производи могу садржавати "знатне количине формалдехида", иако је назначено да то не би требало да представља здравствени проблем у простору нормалне вентилације и при ријеткој употреби.

Такође, 2014. године доказана је снажна веза између изложености фталатима (хемикалијама које се налазе у освјеживачима и често у пластици) током трудноће и повећаној шанси да дијете касније оболи од астме.