latinica  ћирилица
17/02/2016 |  17:02 ⇒ 17:08 | Аутор: klix.ba

"Скупљачи перја" у Бањалуци: Сви ми живимо "као Цигани са матуром"

Представа "Скупљачи перја" у извођењу Позоришта тимочке крајине Зоран Радмиловић, биће изведена у недјељу 21. фебруара у Народном позоришту Републике Српске.
"Сакупљачи перја" у Бања Луци - Фото: klix.ba
"Сакупљачи перја" у Бања ЛуциФото: klix.ba

Овај позоришни комад рађен је по мотивима истоименог филма Александра Саше Петровића, а у режији је Дарка Штетина.

"Представи смо пришли са једним новим концептом у односу на филм, са мало више музике и игре, али и комичног. Трагични моменти, који се ту дешавају, везани су за кратке, шокантне али брзе ситуације и сцене. Ово друго је стална борба за превазилажење таквих момената у животу, које нажалост не можемо да избјегнемо", рекао је за Клиx.ба режисер представе Дарко Штетин.

У филму по којем је рађен комад није било много дијалога и текста, те су глумци били приморани да сами домишљају и више учествују у креирању овога пројекта, што је рад учинио занимљивијим.

"Мислим да Скупљачи перја нису само ромски филм и да се не односи само на ромско питање. Сви ми помало живимо 'као Цигани са матуром' и дијелимо ту судбину'', каже Штетин.

Он додаје да смо на овим просторима преживјели и миграције и избјеглице, те да нас сада, када надолази нови талас миграната са Блиског истока, тематика представе много више дотиче.

"Некада када је филм рађен то је било више питање маргине, а данас смо сви на неки начин та маргина. Или барем већина народа, тако да је то основни мотив зашто уопште радим овај текст и ову представу. С тим што маргина може да има и своје квалитете, а не само проблеме!", рекао Дарко Штетин.