latinica  ћирилица
17/02/2016 |  13:32 | Аутор: СРНА

Вирус Зика не изазива микроцефалију, него амерички пестицид!?

За болест "деформације беба" није одговоран Зика вирус, већ пестицид пирипроксифен, који производи америчка компанија, тврде аргентински љекари.
Зика вирус узрок микроцефалије - Фото: AP
Зика вирус узрок микроцефалијеФото: AP

Интернет је препун извјештаја о томе да је нагли раст броја микроцефалије, ријетког неуролошког поремећаја који доводи до развоја абнормалних лубања и мозгова, повезан са пестицидом.

Ријеч је о пирипроксифену, тј. ларвациду који напада Aedes aegupti комарце, који преносе Зика вирус.

Пирипроксифен производи фирма Сумитомо Хемикал, која је повезана са пољопривредним дивом Монсантом.

У подручјима гдје живи већина болесних особа већ 18 мјесеци у употреби је хемијски ларвацид који производи малформације код код комараца.

Управо тај отров (пирипроксифен) држава ставља и у воду за пиће коју користи погођено становништво, пише у извјештају аргентинска групе "Љекари у запрашиваним градовима".

Група наводи да није случајност да су случајеви микроцефалије учестали управо у подручјима Бразила гдје је био кориштен пирипроксифен, док у Колумбији Зика вирус није узроковао сличне проблеме, иако је та земља друга по броју заражених, одмах након Бразила. Ни у самом Бразилу није сваки случај микроцефалије повезан са присутношћу Зике.

Након што су стручњаци провјерили 732 случаја, открили су да више од половине или нису били микроцефалија или нису били повезани са Зиком.

Као реакцију на тај извјештај, бразилска савезна држава Рио Гранде до Сул суспендовала је кориштење пирипроксифена.

Међутим, док неки љекарски изворе тврде да су докази који подржавају везу између пирипроксифена и микроцефалије бројни, други то проглашавају теоријом завјере. вјетска здравствена организација и даље тврди да је пирипроксифен сигуран у води за пиће, унутар препоручених количина.

Ипак, постоје индиције, наводе званични извори, да би пирипроксифен у бразилској води за пиће могао повећати ризик од "болести беба". Та могућност је све јача, с обзиром на чињеницу како још не постоји доказана веза између самог Зика вируса и микроцефалије.

Бразилске оружане снаге провјеравају кућу по кућу у склопу борбе против Зика вируса, преносе јужноамерички медији.