latinica  ћирилица
15/02/2016 |  18:42 | Аутор: Б92

Овако су футуролози замишљали Југославију 2000. године

"Југославија у 21. вијеку" била је тема која је прије 45 година занимала многе.

Питања су била бројна, а људе је највише занимало какве ће бити свјетске прилике, шта се може очекивати од технолошког напретка и шта ће све људима бити достпуно.Тему будућности 1969. године покренуо је Стане Станчић, уредник некадашње Борбе.

Многи угледни стручњаци и аналитичари дали су тада своје мишљење о томе како ће Југославија изгледати 2000. године. Предвидјели су трансплантацију органа, нови начин телекомуникација, нове медицинске технике, али нису предвидјели распад Југославије.

"Визија живота који нас чека након три деценије, а коју ће дочекати двије трећине данас живих Југословена није занимљива само као скуп атрактивних претпоставки, података о животном стандарду о којем данас можемо само сањати, већ и као једна крајње озбиљна опомена да је у сваком сегменту живота неопходно дугорочно планирање без којег су могући многи судбоносни промашаји", наводи се у тексту.

Амерички футуролози свијет су 2000. године видјели као свијет подијељен у шест група: видно постиндустријска (с 60 до 200 долара по становнику), у развоју (с 200 до 600 долара), зрела индустријска (с 600 до 1500 долара), високо индустријска (с 1.500 до 4.000 долара), рано постиндустријска (с 4.000 до 16.000 долара) и шеста група, високо постиндустријска, с преко 16.000 долара по становнику.

Према прорачуну економисте Милоша Синђића, Југославија је у 2.000 години трабало да остварује по 2.520 долара по становнику, односно буде у групи високо индустријализованих земаља.

"У том случају бисмо достигли ниво стандарда који је имала Шведска 1965. године, а која данас спада у једну од најбогатијих земаља на свијету. Југославија ће кроз тридесет година имати и десет милиона становника више него данас - око 30 милиона", наведено је у тексту.

Стручњаци су 1969. године тврдили да ће се и остатак свијета променити.

Предвидјели су нове телекомуникације, а за 2000. годину су најавили и нове врсте материјала отпорне на високе температуре.

"Жене ће куповати хаљине за један дан, за једно послијеподне, конзервативнији мушкарци и за деценију, ако тако буду желели. Није искључено, иако је до краја овог вијека мање вјероватано, да ће бити омогућен и директан приступ човјековој меморији, повећање људских интелектуалних способности непосредним повезивањем људског мозга с рачунарима, све то уз видно подмлађивање или продужење људског вијека до 150 година", наводи се у тексту.

Такође, истакнуто је да ће 2000. године људи примјењивати хемијску и биолошку контролу карактера и интелектуалних процеса, вјештачка интелигенција као и вјештачка производња органа.

У 2000. години, наводи се у тексту, људи ће се рађати помоћу јефтинијих, практичнијих и сигурнијих нових медицинских техника. До краја вијека, тврдили су стручњаци, моћи ћемо да бирамо и пол своје дјеце, а захваљујући разним врстама генетске контроле, да утичемо и на основну конституцију појединаца и да, ако то желимо, мијењамо и пол одрасле особе.

Занимљив је и дио о томе како ћемо радити.

"Човјек будућности ће радити у данас незамисливим условима. Биће више свјетла. Када се људи буду уморили, моћи ће да се забаве и у сну."

Футуролози су наиме мислили да ће бити могуће да се сан унапријед програмира.

"Аутоматске робне куће снабдијеваће нас и синтетичком храном, пићима пуним протеина, ензима и витамина", стоји у тексту.

Међу десет, како то футуролози називају, далеких могућности, налазила се и она да ће људски живот бити продужен не само на 150 година, већ до бесмртности!

Између осталог, предвиђали су да ће доћи до повећања приноса кукуруза за пет милиона тона, тако да би кукуруз постао стратешка сировина Југославије.