latinica  ћирилица
12/02/2016 |  20:10 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Требињац сложи Рубикову коцку за 20 секунди (ВИДЕО)

Чувена Рубикова коцка, годинама најпопуларнија и најинтригантнија играчка за старе и младе, „освојила“ је и Требињца Јанка Гашића. Док већина не може да склопи све стране и боје магичне коцке, Јанку је за то потребно само двадесет секунди. И не само то, Рубикову коцку у стању је да сложи и под водом.
Јанко Гашић - Фото: РТРС
Јанко ГашићФото: РТРС

Почело је као изазов да ријеши загонетку и испуни дјечачки сан, да склопи основну 3x3x3 коцку. Након прве заустављања нема, каже Јанко. Свакодневно учи и савладава све захтјевније форме.

У Херцеговини му по брзини нико не смије „на црту“. И не само то. Јанко је непобједив у необичним изазовима слагања коцке- па ју је једини успио склопити ронећи на дах за само четрдесет секунди.

Овај Требињац, оснивач је и локалне Паркур групе. Њихов је изазов да савладавају препреке неуобичајеним вјештинама, што само ријеткима полази за руком. Гашић, међутим, каже, да му није циљ обарање рекорда већ да усаврши склад брзог уочавања, размишљања и покрета. Можда, ипак, и обори свјетски рекорд од 5,25 секунди у склапању Рубикове коцке

"Не волим такмичења, ја волим да побјеђујем себе, то је цијела поента", каже Јанко.