latinica  ћирилица
09/02/2016 |  12:28 | Аутор: СРНА

Топло вријеме у фебруару може да штети воћарима

Неуобичајено висока температура ваздуха за ово доба године, која је у првих седам дана фебруара досезала и 20 степени Целзијусових, уколико буде настављена, може причинити велику штету пољопривредницима, посебно воћарима, сматрају агрометеоролози.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Уколико овако висока температура ваздуха потраје још неколико дана, доћи ће до "оживљавања", односно цвјетања биљака.

С друге стране, у Хирдометеоролошком заводу Републике Српске кажу да у случају значајнијег пада температуре ваздуха, а имајући у виду да зима још није завршена, могло би доћи до трајнијих оштећења на биљкама.

Постоји и опасност од појаве штетних инсеката, због чега посебну пажњу треба посветити свим усјевима пшенице.

Када је ријеч о јечму, на парцелама се већ примјећује жутило и фузариозе, односно гљивично обољење, које може знатно смањити принос.

Њима погодује влажна средина и високе температуре, те је неопходно што прије, када то временски услови дозволе, заштитити јечам од ове болести.

Падавине у досадашњем зимском периоду су обезбиједиле добру залиху влаге у пољопривредном земљишту у свим производним подручјима, што је од значаја, почетком прољећног периода, за наставак вегетације.

Током већег дијела седмице владали су повољни услови за обављање радова на отвореном.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, од сутра се очекује вјетровито вријеме са јачом кишом која ће, уз захлађење, прећи у сусњежицу и снијег, могућ мјестимично и у нижим предјелима.

У четвртак, 11. фебруара, прогнозира се сунчано вријеме уз промјењиву облачност, а за суботу и недјељу претежно до потпуно облачно са интензивнијом кишом.

Јутарња температура ваздуха биће од минус пет до 12, а максимална дневна од осам до 18 степени Целзијусових.