latinica  ћирилица
09/02/2016 |  11:55 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Дом народа ПС БиХ: Скинути закони о Уставном суду и Кривичном закону

Колегијум Дома народа Парламентарне скупштине БиХ с дневног реда скинуо Приједлоге закона о Уставном суду и о измјенама и допунама Кривичног закона Босне и Херцеговине
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Званично образложење није понуђено.

Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ утврдила је 5. фебруара да су приједлози ових закона чији су предлагачи делегати из Клуба српског народа, усаглашени са Уставом и правним системом БиХ, али није прихватила њихове принципе.

Представнички дом парламента БиХ није 3. фебруара усвојио негативно мишљење Уставноправне комисије тог дома о приједлозима наведених закона, јер мишљење није добило подршку 13 посланика из Републике Српске. Приједлогом закона о Уставном суду БиХ предвиђа се да стране судије уступе мјеста домаћим, с циљем јачања самосталности и независности Уставног суда БиХ. Приједлогом закона о измјени Кривичног закона БиХ предвиђено је да се из овог закона бришу одредбе које се односе на правно санкционисање у случају неизвршавања коначних одлука Уставног суда БиХ, Суда БиХ или Дома за људска права. У дневни ред накнадно је уврштен Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ у првом читању, којим се предвиђа укидање такозваног бијелог хљеба за изабране и именоване званичнике на нивоу БиХ.

ШАРОВИЋ: У ТОКУ КОНТРОЛА ИЗВОЗНИКА МЕСА У ТУРСКУ

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у посљедња четири мјесеца, заједно с надлежним институцијама БиХ и ентитета, спроводи надзор и контролу пет објеката која се баве бесцаринским извозом меса у Турску, током чега су евидентиране одређене неправилности, потврдио је ресорни министар Мирко Шаровић.

- До сада је откривено 725 лажних сточних пасоша у три извозна објекта. Открили смо и случајеве штампања фалсификованих ушних маркица за стоку, што је чињено у једној од сусједних земаља. Уочили смо и пропусте и неадекватно поступање ветеринарских инспектора према прописаним процедурама, рекао је Шаровић.

ПОДРЖАНО УКИДАЊЕ "БИЈЕЛОГ ХЉЕБА" 

 Дом народа ПС БиХ подржао је у првом читању Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио СББ, а предвиђа укидање тзв. бијелог хљеба за изабране и именоване званичнике на нивоу БиХ. У име Представничког дома, који је овај законски приједлог усвојио у фебруару прошле године, посланик СББ-а у том дому Дамир Арнаут позвао је делегате да подрже предложено рјешење.

Наведени закон Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је на сједници одржаној 26. фебруара прошле године, али он до сада није разматран у Дому народа.

УСВОЈЕНО ВИШЕ ПРИЈЕДЛОГА ЗАКОНА У ПРВОМ ЧИТАЊУ

У првом читању усвојен је Приједлог закона о штрајку запослених у институцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.  Овим приједлогом закона, БиХ као чланица Међународне организације рада ову област хармонизује са ратификованим међународним конвенцијама и међународним правом.

Прописује се да запослени не могу ступити у штрајк прије утврђивања минимума процеса рада, који се утврђује одлуком Савјета министара БиХ уз консултације са синдикатом, ради заштите јавног и општег интереса грађана и безбједности.

Делегати су у првом читању усвојили и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ, којим се успоставља систем средњорочног и годишњег планирања, те обезбјеђују основе за квалитетно управљање финансијским развојем у складу с надлежностима Савјета министара БиХ.

Такође, у првом читању усвојен је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи, чији је предлагач Савјет министара, а којим се унапређују постојећа законска рјешења у складу с начелима ефикасне јавне управе.

Представнички дом раније је подржао амандмане према којим посланици неће имати право на савјетнике и шефове кабинета, а ови амандмани постали су дио текста Приједлога закона који разматра Дом народа.

Делегати су у првом читању подржали и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о контроли кретања оружја и војне опреме, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Дом народа подржао је у првом читању и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама БиХ, којим су уважене препоруке Манивала и побољшана постојећа законска рјешења ради брже, једноставније и квалитетније примјене. Допунама је предвиђена обавеза удружења и фондација да Министарству правде БиХ, као регистарском органу, достављају финансијске извјештаје ради објаве на веб-страници, чиме се додатно обезбјеђује праћење финансијских токова новца.

БЕЗ ЈЕДИНСТВЕНОГ СТАВА О ИЗВЈЕШТАЈУ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ

Делегати сагласни су да је чланство у ЕУ стратешки циљ БиХ, али су изнијели различита мишљења о разматраном Извјештају Европске комисије за БиХ за 2015. годину.
Српски делегат Небојша Радмановић замјерио је што расправи о Извјештају није претходило уводно обраћање представника Савјета министара БиХ и Делегације ЕУ.

- Расправљамо о можда најважнијем питању за БиХ, интеграцији у ЕУ која је више од деценију стратешки циљ свих нас, а онда дођемо у ситуацију да нема ко да поднесе уводно излагање, рекао је Радмановић, оцијенивши да је Колегијум Дома народа крив што нема никога из Савјета министара и Делегације ЕУ да представи извјештај и да оцјену гдје је БиХ на европском путу.

Предсједавајући Клуба српских делегата Средоје Новић сматра да се треба посветити питању како да БиХ направи искорак напријед на путу европских интеграција. Према његовим ријечима, Савјет министара је требало да отвори расправу о Извјештају и да се изјасни о околностима у којима је БиХ на путу европских интеграција.

Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић рекао је да Колегијум дома не може утицати на специјалног представника ЕУ у БиХ да ли ће доћи, те навео да би за свеобухватну расправу било потребно и присуство представника других нивоа власти који треба да испуњавају задатке који су пред БиХ на европском путу. Српски делегат Драгутин Родић истакао је да БиХ европске стандарде треба да усваја себе ради и да се понаша по њима.

Предсједавајући Клуба бошњачких делегата Халид Гењац сматра да слика из Извјештаја Европске комисије није црна и има напретка. Бошњачки делегат Сифет Поџић у име Заједничке комисије за одбрану и безбједност реаговао је на нетачне наводе из Извјештаја Европске комисије у вези са бројем одржаних сједница ове комисије у 2015. године.

Дом народа примио је к знању Извјештај и подржао приједлог закључка Комисије за одбрану и безбједност да се нацрти будућих извјештаја у дијелу који се односи на рад парламентарних тијела достави тим тијелима како би она могла реаговати и исправити нетачне наводе.

Разматрање Акционог плана за провођење Реформске агенде на нивоу Савјета министара одгођено је за идућу сједницу, како би се обезбиједило присуство чланова Савјета министара, чија је сједница била у току у вријеме одржавања сједнице Дома народа. Од Савјета министара биће затражено да за ту расправу достави информацију о провођењу Акционог плана Реформске агенде.

УСВАЈАЊЕМ ВИШЕ ИЗВЈЕШТАЈА ЗАВРШЕНА СЈЕДНИЦА

Усвојени су извјештаји Министарства спољне трговине и економских односа о реализацији спољнотрговинског промета оружја, војне опреме, производа двојне и посебне намјене за 2013. годину, те о издатим исправама за спољнотрговински промет оружја, војне опреме, производа двојне и посебне намјене за 2014. годину.

Усвојени су и извјештаји Канцеларије за ревизију институција БиХ о обављеној ревизји учинка о теми "Транспарентност рада у институцијама БиХ", те "Управљање царинским терминалима".

Подржан је приједлог закључка о оснивању привремене заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ за провођење процедуре именовања једног представника академске заједнице у Комисију за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.

На приједлог Заједничког колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ у комисију су именовани из Представничког дома Мирсад Ђонлагић, Предраг Кожул и Борислав Бојић, а из Дома народа Љиља Зовко, Дарко Бабаљ и Халид Гењац.

Дом народа дао је сагласност за ратификацију више међународних докумената, чиме је завршена данашња сједница овог дома Парламентарне скупштине БиХ.