latinica  ћирилица
09/02/2016 |  11:49 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Србија неће подизати ограде на граници с Македонијом

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија, уколико буде потребе и буде приморана, знати да заштити границу са Македонијом, али да неће подизати зидове и ограде против миграната
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Не мислим да је решење у зидовима. Србија има снажне одбрамбене и безбезбедносне снаге и увек ће бити спремна и способна да сачува и заштити свој народ и границе", рекао је Вучић на конференцији за новинаре послије састанка са шефом аустријске дипломатије Себастијаном Курцом.

На питање да ли ће Србија реаговати подизањем ограда на својим границама ако Аустрија затвори своје границе, Вучић је рекао да се плаши да у наредном периоду неће бити формирано свеобухватно европско рјешење за мигрантску кризу и да ће Србија штитити своје националне државне интересе, али у складу с европским вриједностима - без подизања зидова.

Он је, међутим, указао да Србија не би могла да преживи ситуацију попут оне у Аустрији, која за 90.000 избјеглица годишње мора да издвоји двије милијарде евра.

"Били смо спремни да учествујемо и у расподели по квота систему, док многе земље ЕУ које су имале много новца од европских фондова у томе никада нису желеле да учествују. Постоје границе до којих Србија може да иде. Границе које би угрозиле наш економски опстанак и будућност, Србија не може да дозволи да буду пређене", истакао је Вучић.

Он је рекао да Србија има добру сарадњу с Македонијом и подсјетио да је на македонско-грчку границу послала 20 полицајаца и нешто опреме, те изразио спремност Владе да помогне Македонији уколико та земља то затражи.

На питање када ће бити расписани пријевремени парламентарни избори у Србији, Вучић је рекао да ће они бити расписани у року.

"Нећете дуго чекати на то. Мислим да смо на време најавили свима да имају довољно времена да се припреме, уједине, окупе и спреме стратегију и тактику за победу", додао је Вучић.

Вучић је истакао да ће Српска напредна странка, чији је предсједник, говорити о урађеном и плановима за будућност, те изразио увјерење да ће грађани Србије изабрати извјесност.

"Мислим да наше аустријске пријатеље не интерсује ко ће да влада него која политика ће да влада, да ли ћемо успети да очувамо стабилност у региону и наставити реформски пут. Верујем да грађани Србије бирају извесност и сигуран пут у будућност", додао је Вучић.