latinica  ћирилица
09/02/2016 |  10:44 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Десет година од смрти Слађане Кобас

Имала је тринаест и по година и 12 тешких операција када је, на данашњи дан, прије десет година, у Бањалуци, преминула Слађана Кобас, једна од преживјелих бањалучких беба, које су битку за живот - од 22. маја до 19. јуна 1992. године - изгубиле због недостатка кисеоника у инкубаторима
Приједор - обиљежено 10 година од смрти Слађане Кобас - Фото: СРНА
Приједор - обиљежено 10 година од смрти Слађане КобасФото: СРНА

Тих дана, због затвореног коридора и немогућности допремања кисеоника за инкубаторе, преминуло је 12 новорођенчади.

Борећи се са здравственим проблемима, Кобасова је преживјела бројне операције, имала проблеме с плућима и водом, те на крају обољела и од рака костију.

Лијечила се на клиникама у Републици Српској, Србији и Црној Гори, Русији и САД. Неколико седмица прије смрти требало је да отпутује на наставак лијечења у САД, али јој се стање нагло погоршало, након чега је преминула.

Мајка једне од 12 бањалучких беба Жељка Тубић каже да се бол губитка новорођеног дјетета не може заборавити и истиче да би требало јавност више подсјећати на страдање ове недужне дјеце.

"Највише слуха за нас мајке до сада имао је предсједник Републике Српске, а некада Владе Српске, Милорад Додик, као и садашња премијерка Жељка Цвијановић, која је много тога покренула и учинила за нас мајке", наводи Тубићева, која хонорарно ради и као секретар Удружења "12 беба".

Она напомиње да мајке 12 беба имају минималне повластице на основну статуса цивилне жртве рата, те истиче да се ради на томе да добију статус који им припада, јер су њихова дјеца проглашена херојима.

"'Коридор живота' носи назив по нашој дјеци, али би требало да, ако не сви градови Српске, онда они из којих смо ми мајке, има по једну улицу чији ће назив бити '12 звјездица'", рекла је Тубићева.

Тубићева објашњава да оптужница против УН није покренута јер нису стечени услови да би Република Српска поднијела тужбу против Савјета безбједности УН.

"Мајке нису у финансијској ситуацији да то покрену и не знам ни ко би се тога прихватио јер је предмет такав какав је", наводи Тубићева.

Као знак сјећања на 12 беба, у центру Бањалуке, изграђена је скулптура "Живот", која представља помен за сву дјецу која су страдала у протеклом рату.

Смрт 12 беба била је посљедица недостатка кисеоника у бањалучкој болници 1992. године, када је Бањалука била отцијепљена од источне Републике Српске и Србије, те за бањалучко породилиште није могао бити допремљен кисеоник.

У том периоду, на снази је била забрана Савјета безбједности УН за летове изнад БиХ.

Иако се апеловало да се одобри лет и допреми потребни кисеоник, молба је одбијена, а резултат је страдање 12 беба у периоду од 22. маја до 19. јуна 1992. године.

Прва беба преминула је 22. маја, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба, док је "тринаеста звјездица" Слађана Кобас умрла 13 година послије.

Преживјела четрнаеста беба живи с тешким физичким и менталним оштећењима.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.