latinica  ћирилица
09/02/2016 |  09:30 ⇒ 12:57 | Аутор: Б92

Бивши сарадник МИ6: Асадова војска близу побједе

Уз руску подршку, војска Башара Асада нашла се близу побједе у Сирији, пише у чланку за Хафингтон пост бивши сарадник МИ6 Алистер Кук
Сиријска војска (фото: © Sputnik/ Michael Alaeddin) -
Сиријска војска (фото: © Sputnik/ Michael Alaeddin)

Почетком овог мјесеца сиријска војска је пресјекла главне канале снабдијевања терориста на сјеверу Алепа који воде из Турске. Настављајући офанзиву, снаге Башара Асада ће ускоро опколити терористе у Алепу. Ако се сиријска војска уједини са Курдима, скоро све снаге Нусра фронта и Исламске државе наћи ће се у "котлу".

На граници с Турском остаће само један коридор који контролише Исламска држава који могу прекинути сиријски Курди који се налазе источно од Еуфрата. Иако је Анкара изјавила да им неће дозволити да пређу западну обалу ријеке, Курди не искључују овакав развој ситуације, пише бивши британски обавјештајац Алистер Кук.

Москва је дала на знање да намјерава да прекине све канале између Турске и Сирије које контролишу терористи. Министарство одбране Русије је прије неки дан изјавило да има доказе да је Турска извршила инвазију на територију Сирије. Аутор чланка не искључује да је то било упозорење руске стране Анкари. Како год, ако Турска заиста почне војне акције у Сирији, НАТО ће је само на ријечима подржати, док ће Русија имати очигледну предност у ваздуху, пише Кук.

- Ако се директно говори, ситуација у Сирији, по свему судећи, не развија се према "пукотини", како су изјављивали многи западни политичари, већ у страну очигледног војног завршетка - нагласио је аутор чланка. Преговарачки сто, по његовим ријечима, није у Женеви, већ "на бојним пољима у Идлибу и Алепу".

На крају, Сирија може постати јака регионална држава, док ће Русија и Иран бити побједници, сматра Кук. Западним земљама које су навикле на неодређене завршетке сопствених војних интервенција неће бити лако да то прихвате, закључио је аутор.