latinica  ћирилица
09/02/2016 |  08:04 ⇒ 13:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Интерпол провјерава и трага за 55 милиона пасоша

Међународна полицијска мрежа Интерпол тренутно трага и провјерава 55 милиона пасоша, међу којима и око 30.000 сиријских, од којих је 4.000 "бланко издатих", а који би могли бити у рукама припадника Исламске државе, тврди бечки дневник "Курир"
Интерпол - Фото: архив
ИнтерполФото: архив

У ЕУ је током прошле године пријављено 35 милиона пасоша који су изгубљени или украдени, а тај број се више него удвостручио у протеклих пет година.

Да ли су Европљани постали све неодговорнији према својим пасошима и личним документима, или они доспијевају све више у тамне канале о томе постоје различита мишљења.

Министарство одбране САД је због те ситуације ставило је пет европских земаља под специјални надзор, а међу њима су Француска, Грчка, Белгија, Њемачка и Италија.

Ако те државе не буду брзо реаговале пријете им ригорознији критеријуми за улазак њихових грађана у ЕУ, па чак и увођење визног режима.

Између 2.000 и 7.000 евра тренутно на црном тржишту коштају путне исправе.

Исламска државе је, приликом напредовања у својим освајањима територија у Ираку, Либији и Сирији отела и бројне документе, а процјењује се да се ради до 250.000 пасоша, које сада терористи могу да издају на било чије име.

Тако су наводно и терористи који су извели напад у Паризу доспјели у Француску користећи документа које су исламисти отели у сирикском мјесту Рака.

Међутим, омиљеније од сиријских пасоша ипак су путне исправе земаља ЕУ, јер се лица која их посједују мање контролишу.

На аеродрому у Истанбулу, крајем прошле године, откривена су два кријумчара који су кренули да се придруже Исламској држави, а у пртљагу су имали 148 фалсификованих пасоша.

- О томе колико пасоша у Аустрији стварно буде украдено не постоје тачни подаци - истиче шеф Одсјека у Савезној криминалистичкој служби Ернст Гајгер.

Он је рекао да не постоје специјални проблеми са аустријским пасошима, наводећи да је посљедњи пут један бланко путни документ Аустрије доспио у руке терористичке организације РАФ.

Приликом посљедње сједнице министара унутрашњих послова ЕУ у Бриселу успостављена је радна група која треба да ријеши проблем са изгубљеним, односно украденим пасошима, чији број непрестано расте.