latinica  ћирилица
08/02/2016 |  21:26 ⇒ 21:29 | Аутор: Агенције

Дуго сједење је опасно

Највећи ризик по здравље има предуго гледање телевизије у сједећем положају. Како људи углавном морају дуго да сједе на послу, требало би да послије посла што више стоје, да се шетају или крећу на други начин.
Сједење - Фото: flickr.com
СједењеФото: flickr.com

Ако десет и више сати дневно проведете у сједећем положају, живот вам је за 40 посто угроженији него онима који се више крећу, закључили су истраживачи из Аустралије, на основу анализе 222.000 људи, старијих од 45 година.

- Просјечна одрасла особа проводи 90 одсто слободног времена сједећи, а највећи ризик по здравље има предуго гледање телевизије у том положају, каже ауторка студије Хајд ван дер Плоег са Универзитета у Сиднеју. - Како људи углавном морају дуго да сједе на послу, требало би да послије посла што више стоје, да се шетају или баве било чиме за шта је нужно кретање - каже др Сузан Штајнбаум.

Стручњаци препоручују да у току дана, па и радног времена, пронађете активности којима ћете "пресјећи" дуго сједење. Прошетајте до оближњег парка, телефонски разговор обавите док ходате до продавнице, позовите колеге да заједно изађете на паузу... Увијек постоји начин да угодите свом тијелу, само је потребна воља.