latinica  ћирилица
08/02/2016 |  21:18 | Аутор: СРНА

Ђурић: ЗСО ће бити формирана

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да нема сумње да ће Заједница српских општина на Косову и Метохији бити формирана, а да је само питање времена када ће се то догодити.
Марко Ђурић - Фото: B92
Марко ЂурићФото: B92

Ђурић је рекао да је ЗСО идеја и циљ српске политике за који је придобијена подршка међународне заједнице и да је то резултирало биселским споразумом којим се Приштина обавезала да омогући њено формирање.

Према његовим ријечима, опструкција из Приштине траје више од шест мјесеци, односно покушаји да се спријечи оснивање заједнице.

"С обзиром на то да је однос снага у свијету и утицај међународне заједнице овдје на Косову и Метохији велики и изражен, нема сумње да ће до тога доћи, само је питање времена", рекао је Ђурић у Лепосавићу након састанка представника Владе Србије и Срба са Косова.

Он је нагласио да званични Београд не гледа мирно и не чека да неко удијели политичку милостињу, већ да очекује од Брисела и читаве међународне заједнице да изврши притисак на Приштину како би спровела договорене споразуме.

Ђурић је истакао да српска страна ради нормално и припрема се у политичком и сваком другом смислу за оснивање ЗСО.

"Сада након најновијег састанка /у Бриселу/ договорено је и да Управљачки тим за формирање ЗСО започне рад на изради статута и можете очекивати да наредних дана то и формално да започне", рекао је он.

Министар локалне администрације у Влади самопроглашеног Косова Љубомир Марић изјавио је да је Управљачки тим за формирање ЗСО у мају прошле године предао једну верзију статута ЗСО и да је "међународна заједница закључила да је коначно вријеме да се уреди оквир који недостаје како би статут био боље уређен и одражавао оно што је замишљено споразумом".

"Влада Србије је 25. августа прошле године потписала споразум и сада је обавеза успостављања ЗСО на Приштини", рекао је Марић, додајући да су Влада Србије и Управљачки тим, као и Срби у косовским институцијама испунили своје обавезе.

Он је навео да је статут ЗСО спреман у више верзија и да је све спремно да се разговара о његовој усклађености са 15 принципа који су договорени у Бриселу.