latinica  ћирилица
08/02/2016 |  20:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа: Мостови трају, зидови су предодређени да падну

Уочи састанка са патријархом московским и цијеле Русије Кирилом, 12. фебруара на Куби, папа Фрањо рекао је да је веома срећан због сусрета, оцијенивиши да мостови трају док су зидови предодређени да падну, преноси италијански лист "Коријере дела сера".

"Мостове је потребно градити. Корак по корак, док не стегнете руку ономе ко је са друге стране. Мостови трају и помажу миру. Зидови не, они само дјелује да нас бране а у ствари нас раздвајају," рекао је папа Фрања миланском дневнику.

Састанак папе Фрање и патријарха Кирила биће први састанак једног папе и руског патријарха у историји. Поглавари двије највеће хришћанске цркве разговараће о прогону хришћана на Блиском истоку и у свијету и потписати заједничку декларацију, најављено је из Ватикана и Москве.

Састанак папе Фрање и патријарха Кирила одржаће се на аеродрому у Хавани а планиран је већ дуже вријеме.

Први сусрет поглавара католичке и православне цркве послије шизме 1054 године доживљава као први велики корак у превазилажењу готово хиљадугодишњег расцјепа.

Односи двије црвке били су хладни стотинама године управо због насљеђа великог раскола односно међусобних оптужби и узјамне екскомуникације који су услиједили.

Папа Фрањо је од доласка на чело католичке цркве као приоритет поставио побољшање односа између католика и других хришћанских религија, укључујући протестанте.