latinica  ћирилица
08/02/2016 |  17:52 | Аутор: СРНА

Лазић: Мешић боравио у Сирији 10 мјесеци

На суђењу за прикључење терористичкој организацији у Сирији пред Судом БиХ, члан тима за борбу против тероризма Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ Срђан Лазић рекао је да је оптужени Енес Мешић боравио у Сирији око 10 мјесеци.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Свједочећи у корист Тужилаштва БиХ, Лазић је истакао да је закључак о Мешићевом боравку у Сирији извео на основу "скајп" комуникације оптуженог са познаницима, јавља Бирн.

"Ми имамо информације да је тамо био од 5. априла 2013. до 11. фебруара 2014. године", рекао је Лазић.

На питање Мешићеве одбране да ли има поуздан податак да је оптужени био у Сирији, Лазић је одговорио да је Мешић у "скајп" разговорима говорио о томе у којој је кући био у Сирији, те гђе је оставио оружје.

У разговору са једним познаником путем "скајпа", како је испричао Лазић, Мешић је рекао да је био у војним фракцијама "Џејш Мухамед" и "Муџахири Муса".

Према Лазићевим ријечима, Мешић је имао намјеру да се поново врати у Сирију, што потврђује разговор са особом надимка "Авдулах Сарајево", којем је рекао како чека личну карту и пасош.

Свједок се сагласио са Мешићевом одбраном да је у његово име путем "скајпа" могла причати било која особа која је знала шифру.

Заједно са Мешићем, за прикључење терористичкој организацији у Сирији суди се Фатиху Хасановићу, Јасмину Јашаревићу, Емину Хоџићу, Мирзи Капићу, Салку Имамовићу, Адему Карамуји, Фикрету Хаџићу, Ибри Делићу и Самиру Хаџалићу.

Лазић је говорио и о комуникацији између Мешића и лица надимка "Бајро Халид", а ријеч је, како је додао, о Бајри Икановићу који се налази у Сирији.

Рекао је да је током разговора Икановић питао ко је "убијао нападаче у затвору у Сирији", на што му је Мешић одговорио да је једног убио Ебу Сара.

"Претпостављамо да је то Фатих Хасановић", истакао је Лазић.

Према Лазићевим ријечима, Мешић је испричао да су двојица или тројица припадника Исламске државе Ирака и Шама претходно ушли у затвор и почели пуцати, након чега је узвратио Ебу Сара.

У оптужници је наведено да Хасановић користи надимак Ебу Сара.

Лазић је додао да је претресом куће у којој Хасановић живи у БиХ са родитељима и браћом пронађена пушка, муниција и четири бомбе.

Предраг Петровић, који такође ради у Одјељењу Сипе за борбу против тероризма, свједочио је о прислушкиваним разговорима Фикрета Хаџића и Ибрахима Делића.