latinica  ћирилица
08/02/2016 |  11:59 | Аутор: vecernjenovosti

Шоља млијека дневно за јаче кости

Правилним одабиром намирница можемо да спријечимо остеопорозу. Познато је да млијеко и млијечни производи осим калцијума садрже и витамин Д, који је неопходан за метаболизам калцијума
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au) -
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au)

Да бисмо спријечили остеопорозу која погађа од 15 до 20 одсто жена током постменопаузе, морамо у исхрани током живота да уносимо довољно намирница богатих калцијумом и фосфором. Ко до 30. године води рачуна да у исхрани има довољно калцијума, смањује опасност од каснијег лома костију.

Кроз исхрану се, дакле, калцијум најбоље прихвата у организму и тиме се постиже равнотежа у исхрани. Познато је да млијеко и млијечни производи осим калцијума садрже и витамин Д, који је неопходан за метаболизам калцијума, па су млијечни производи прихваћени као стандарди по којима се може процијенити унос калцијума у организам.

Међутим, калцијум не може да се апсорбује без витамина Д. Витамин Д се ствара у кожи дјеловањем сунца и довољно је два до три пута недјељно бити изложен сунцу око 15 минута да би тијело добило довољно овог витамина. Витамина Д има и у јајима и џигерици. Добри извори калцијума су: млијечни производи (млијеко, сир), јогурт, сардине, прокељ и броколи, зелено лиснато поврће, ораси, љешници, бадеми, сјеме сусама, морски производи.

Женама у менопаузи потребно је више од 1.000 милиграма калцијума дневно, а да би се постигао довољан унос овог минерала пожељан је барем један млијечни оброк дневно и појачан унос зеленог поврћа. Такође, бадеми и ораси садрже масноће биљног поријекла и не повећавају опасни холестерол, већ су корисне као извор калцијума и незасићених масних киселина.