latinica  ћирилица
07/02/2016 |  15:46 ⇒ 17:52 | Аутор: klix.ba

Јапанци праве највећу зграду на свијету од 1.700 метара (ФОТО)

У престоници Токију, Јапанци планирају да изграде највишу зграду на свијету, чак дупло вишу од Бурџ Калифе, тренутно највише зграде на свијету, која има 828 метара.
Јапанци граде највећи торањ на свијету - Фото: klix.ba
Јапанци граде највећи торањ на свијетуФото: klix.ba

Ново архитектонско чудо које Јапанци намјеравају да изграде требало би бити високо око 1.700 метара, а било би намијењено за потребе 550.000 људи. Изградња те зграде планирана је у југоисточном дијелу Токија.

Планирана зграда ће се звати "Sky Mile Tower", имаће шестеространу основу и биће окружена вјештачким језерима, која ће имати функцију заштите Токија од поплава, али биће и дом за пола милиона људи.

Главни дизајнери и архитекте ове зграде су компаније Кон Педерсен Фокс и Лесли Е. Робертсон. Завршетак изградње планиран је до 2045. године. На вјештачким острвима планирана је изградња електране на снагу вјетра, постављање соларних панела и фарме алги, што би требало бити довољно за производњу електричне енергије.

У комплексу зграде планирана је изградња свих неопходних пратећих објеката, попут трговачких центара, ресторана, хотела, библиотека, здравствених клиника и других објеката.

Јапанци граде највећу зграду на свијету (ФОТО:Кликс.ба)