latinica  ћирилица
03/02/2016 |  09:56 | Аутор: СРНА

Доступан генетски тест за рано откривање рака дојке и јајника

Женама у БиХ од данас је доступан генетски тест за рано откривање рака дојке и јајника, посредством "Крио сејв", водеће европске и свјетске породичне банке матичних ћелија.
Лабораторија  (Фото илустрација: Профилмедиа) -
Лабораторија (Фото илустрација: Профилмедиа)

Серенити тест у БиХ може се урадити по цијени од 590 евра, а поузданост резултата који стижу у року двије седмице је 99,99 одсто.

Серенити тест компаније "Генома" је најнапреднији генетски тест за рано откривање генетске предиспозиције за рак дојке и рак јајника, саопштено је из Агенције "Фемили плус", партнера "Крио сејва" и "Геноме" у БиХ.

Анализом БРЦА један и БРЦА два гена, који представљају најзначајније факторе генетског ризика утврђених за рак дојке и рак јајника, жене добијају информацију да ли носе генетску мутацију, односно предиспозицију за оболијевање.

Тест открива насљедне и ненасљедње мутације, а узорак за анализу узима се једноставним брисом букалне слузнице - унутрашње стране образа.

Из Агенције "Фемили плус" напомињу да је цијена теста од 590 евра у БиХ тренутно најповољнији у региону.

Рак дојке је најсмртоноснији рак код жена, а рак јајника је пети најчешћи рак код жена.

Највећи проблем код откривања рака је недостатак знакова и симптома у раном стадијуму који доводе до касне дијагнозе, лијечења, а тиме и до веома ниске стопе преживљавања.

Тренутне стандардне процедуре могу само детектовати већ присутне промјене у ткиву, који указују на туморску прогресију.

"Тест Серенити спашава животе, идентификујући носиоце мутација раније, па се стопа преживљавања за рак дојке и јајника драстично повећава, јер раном детекцијом омогућава ефикасну превентивну акцију прије него што се рак и развије. Овај тест је прекретница у превентивној медицини", истичу из Агенције "Фемили плус".