latinica  ћирилица
30/01/2016 |  19:12 | Аутор: Агенције

Мјесец је настао сударом Земље и планете Теје

Земља је била врло млада када се сударила са планетом величине Марса, названом Теја и из тог снажног удара рођен је Мјесец.
Пун мјесец - Фото: илустрација
Пун мјесецФото: илустрација

Научници су већ спекулисали о том догађају који се вјероватно одиграо прије 4,5 милијарди година, али нова истраживања Универзитета у Калифорнији пружају другачији увид у оно што се дешавало.

Геолози су анализирали седам комада камена донијетих са Мјесеца у мисијама Аполло 12, 15 и 17 и шест вулканских стијена из дубина Земљине коре.

Како би реконструисали шта се дешавало током удара, научници су тражили специфичан хемијски потпис у атомима кисеоника. Пошто Земља, Марс и друга небеска тијела Сунчевог система имају јединствен однос изотопа кисеоника О16 и О17, научници су тражили сличности и разлике у односима ових елемената у стијенама са Мјесеца и Земље.

Испоставило се да је састав Мјесеца много сличнији Земљином, него што су то показивале друге студије.

“Нема никакве разлике у односу изотопа кисеоника на Земљи и на Мјесецу“, рекао је професор космохемије и геохемије Едвард Јанг, вођа студије. “Узорци се ни по чему не разликују“.

Јанг и његове колеге користили су напредне технологије како би направили прецизна мјерења. Резултати су показали да је удар између Земље и Теје морао бити директан и врло снажан, јер би у сваком другом случају, Мјесец вјероватно био формиран у потпуности од остатака те планете, па би изотопи са Земље и њеног пратиоца били потпуно различити.

Међутим, фасцинантна је чињеница Теја није преживјела удар и да су њени дјелови наставили да “живе“ у тијелу Земље и Мјесеца.

“Њен садржај је добро измјешан са саставом Земље и Мјесеца“, рекао је Јанг, додајући да је овај “планетарни ембрион“ једнако распоређен између Земље и Мјесеца.

Да до удара није дошло, Теја би сигурно била равноправна планета, јер је и она била у процесу раста.

Према Јанговим хипотезама, око 10 милиона година након “кобног“ судара, у Земљу је ударио астероид који је донио воду.

Нјихова открића објављена су у посљедњем броју стручног часописа "Science", али су о истим могућностима настанка Мјесеца други научници полемисали још 2012.