latinica  ћирилица
28/01/2016 |  16:45 | Аутор: Агенције

Зашто нам нос цури када смо болесни?

У ово доба године људи обично имају утисак да су сви око њих болесни. Али, због чега су наши носеви уопште мокри?
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Одговор је у начину на који се носеви боре против болести.

Нос је сложени орган – гријје и модификује ваздух који удишемо и понаша се као "голман" који спрјечава да у наш организам продру прашина, различити микроорганизми и све остало што би могло да угрози наше здравље, каже Стела Ли, професор оториноларингологије у Медицинском центру Универзитета у Питсбургу. То значи да нос представља главно бојно поље имунолошког система, односно штити тијело од надирућих болести.

Чак и када нисмо болесни, слуз прекрива унутрашњост носа. Она зауставља продирање бактерија и вируса којима бисмо могли да се инфицирамо уколико допру до осјетљивих ткива у тијелу. Слој трепљи – минијатурних стуктурама налик длачицама у унутрашњости носа – помјера ту слуз из предњег дијела назалних канала ка грлу и низ грло.

Када смо болесни, то значи да су патогени прошли кроз ову препреку- Да би заштитио организам, имунолошки систем тада ступа у акцију. Мали протеини, названи цитокини, развијају Т и Б ћелије које трагају за патогенима и уништавају их. Оне такође шаљу сигнал носу да почне да производи већи количину слузи како би зауставио даљу навалу опасних микроорганизама. Превелика количина слузи узрокује отицање мукозне мембране и назална шупљина почиње да се пуни течношћу. Она такође може цурити из носа, а ово медицинско стање назива се ринореја, у народу познатије као "цурење носа".

Када се тијело ослободи патогена, имунолошки систем смањује "сигнале за панику" и мукозна мембрана се враћа у нормално стање.

Треба имати у виду да, када избаците течност и слуз из носа, она и даље садржи одстрањене бактерије или вирусе, што значи да је изузетно заразна. Другим ријечима, лако болест лако може прећи на друге. Бацање марамица у смеће и прање руку одмах након тога најбољи је начин да се спријечи ширење болести.