latinica  ћирилица
27/01/2016 |  15:10 | Аутор: Агенције

Бил Гејтс убједљиво најбогатији на планети

Чињеница да је до сада донирао 40 милијарди долара није спречила Била Гејтса да се задржи на врху листе најбогатијих особа на планети, објавила је агенција "Wеалтх-X" која у својој бази има 110.000 богатих особа и прати њихова улагања, порезе које плаћају, штедњу и друге факторе.
Бил Гејтс - Фото: ТАНЈУГ
Бил ГејтсФото: ТАНЈУГ

На првом мјесту најбогатијих људи и ове године је Бил Гејтс који поседује 87,4 милијарде долара. Своје богатство изградио је у “Мајкрософту“ који је основао прије 40 година са пријатељем из детињства Полом Аленом.

Гејтс није само најбогатији човјек, већ и најдарежљивији, па је путем своје фондације Бил и Мелинда Гејтс донирао 40 милијарди долара.

Помаже сиромашнима, у борби против ХИВ-а, маларије и других заразних болести, те су донирали у компанију “Грејл“ која креира тестове за крв којим се открива сваки облик рака.

На другом мјесту је Амансио Ортега који има 66,8 милијарди долара. Власник је модне компаније “Индитекс“. Од 14 године ради у модном свијету, а продавао је одјећу у локалној продавници.

На трећем мјесту налази се амерички предузетник у директор осигуравајуће компаније “Беркшир хатавеј“ Ворен Бафет, чије је богатство процјењено на више од 60 милијарди долара. Бафет је велики филантроп и један од милијардера који су се обавезали да своје богатство донирају након смрти.

Џеф Безос, такође амерички предузетник, налази се на четвртом мјесту са 56,6 милијарди долара, а прате га индустријалци Дејвид и Чарлс Кох са 47,4 и 46,8 милијарди долара.