latinica  ћирилица
25/01/2016 |  16:57 ⇒ 17:40 | Аутор: Б92

Од козметике, лак за нокте садржи највише отрова!

Убједљиво најотровнија ствар коју жене имају у торбици за козметику је лак за нокте. Иако се одавно зна да испарења лака могу да буду токсична и да не би требало да сређујете нокте у непровјетреној просторији, нова истраживања показују да и само ношење лака на ноктима може да вас отрује. И то прилично озбиљно!

Научници са Универзитета Дјук из Сјеверне Каролине су у сарадњи са америчком Групом за животну средину испитали утицај лака за нокте на људски организам. Посебно су се концентрисали на једињење трифенил фосфат (ТПХП) које неки произвођачи додају лаковима како би били дуготрајнији и отпорнији на оштећења. Ово једињење се иначе додаје приликом израде пластике и успоривача пламена - и може да буде јако отровно.

Трифенил фосфат није одувијек био у саставу лака за нокте. Заправо, додат је као замјена за фталате, који су се раније налазили у бочицама, а које су научници повезали са проблемима у плодности код жена. Ипак, сада се показује да ТПХП није баш најбоља замјена.

У истраживању је учествовало 26 жена, код којих се у организму показало 700 процената више ТПХП-а у року од 10 сати након лакирања ноктију. То је јасан показатељ да ова штетна хемикалија лако улази у организам путем ноктију, а многобројна истраживања покушавају да утврде на који начин тачно ово једињење утиче на наше тијело. За сада је само јасно да никако није добро, јер је студија над животињама показала да повећан ниво трифенил фосфата доводи до проблема у репродукцији и развоју.

Борци за животну средину апелују на компаније да избаце овај састојак из лакова, а док се то не деси, ево шта можете да урадите како бисте се заштитили - а да притом не морате да се одрекнете сређених ноктију:

Купите квалитетан лак

Цијена није увијек гаранција када су ове ствари у питању, јер и познати брендови додају свашта у своје производе, али добра страна је у томе што на паковању скупљих лакова најчешће можете да видите састав. Тако да је боје да издвојите мало времена и новца, нађете лак који не садржи ТПХП.

Лакирајте нокте једном недјељно

Научници су истакли да би резултати њихове студије највише требало да забрину жене које често лакирају нокте - зато што се највећи ниво ТПХП-а ствара баш 10 сати након лакирања. Зато је најбољи савјет да лакирање ноктију сведете на једном недјељно. И то не само због овог једињења, већ и због токсичних испарења која удишете приликом лакирања, као и због смањења употребе ацетона (још једног отрова).

Заборавите на безбојни лак

Иако је безбојни лак прави "чудотворац" и продужава трајање маникира и до неколико дана, тужна истина је да се управо у њему налази највише трифенил фосфата - управо због тога што му је сврха да траје дуго и заштити лак испод. Оно што можете да урадите јесте да, као и са лаком у боји, пронађете бренд који у саставу нема ово једињење. До тад би најбоље било да га се клоните.