latinica  ћирилица
25/01/2016 |  13:31 | Аутор: Вечерње новости

Загријте хладна стопала

Зими је проблем лоше циркулације у стопалима израженији. Користите више зачина у исхрани који, као ђумбир, подстичу циркулацију, масирајте табане рицинусовим уљем прије спавања.
Опуштање (Фото: Thinkstock) -
Опуштање (Фото: Thinkstock)

Иако су због лоше циркулације стопала током цијеле године хладна, због ниске спољашње температуре, чини се да је овај проблем израженији зими. Поготово када послије дуже шетње ноге још дуго буду "ледене", чак и у добро загријаном простору.

Прва помоћ је, наравно, топла купка. Напуните лавор или каду водом загријаном максимално до 40 степени. Додајте двије кашике соли и сок два лимуна. Добро измјешајте, па уроните стопала у воду. Уживајте у осјећају топлоте најмање 15 минута, а ако се вода раније охлади, додајте још мало вруће.

Постоје и други начини да побољшате циркулацију и загријете ледене ноге:

Исхрана

Особе које су, без обзира на годишње доба, зимогрожљиве, требало би да се загријавају и изнутра топлим јелима. Пикантна чорба са каријем, чилијем и ђумбиром подстиче сагоријевање масноћа и побољшава стварање тјелесне топлоте.

Сауна

Чак и ако нисте љубитељ малих и загријаних просторија, боравак у сауни може да буде веома користан у рјешавању проблема хладних ногу. Препорука је да се након загријавања у сауни обавезно истуширате хладнијом водом. На тај начин ће се побољшати циркулација, у цијелом тијелу, па и у ногама.

Чарапе

Нису све чарапе подједнако добре. Материјали као што су рецимо вуна или памук чувају топлоту у ногама. Идеалне су медицинске, које не стежу ногу и немају гуму.

Рицинусово уље

Добро измасирајте стопала овим уљем прије спавања, а затим их, што прије, ушушкајте испод топлог покривача. Рицинусово уље побољшава циркулацију и шири крвне судове.

Масажа

Ако имате масажер у облику јежа, добро истрљајте ноге. То ће стимулисати циркулацију и обезбиједиће да стопала брзо постану топла. Може да помогне и мало јача четка. Кружним покретима лагано масирајте стопала, али и скочни зглоб и листове, да би ефекат био бољи.

Гимнастика

Покушајте два пута дневно, најбоље ујутру и увече, да радите гимнастику прстију на ногама. Траје око 10 минута, а може да се изводи док сједите за канцеларијским столом или у трпезарији док једете. Прво их добро размрдајте и истегните, а затим кружите прстима у смјеру казаљке на сату. Кад се уморите, згрчите прсте, мало их одморите, па поново истегните и кружите у супротном смјеру.

Обућа

Топле зимске ципеле требало би да имају и дебели гумени ђон. Он ће да чува ноге од хладноће, али и од влаге. Влажне ноге ће прије бити хладне, него када су суве. Такође, када купујете зимску обућу водите рачуна да не буде преуска.