latinica  ћирилица
25/01/2016 |  08:25 ⇒ 08:26 | Аутор: Вечерње новости

Србија: Отровано 500 људи месом дивље свиње

Око 500 људи у општини Чајетина заразило се трихинелом, пишу "Вечерње новости".
Месне прерађевине (фото: Thinkstock) -
Месне прерађевине (фото: Thinkstock)

Лист наводи да је само у ужичкој Општој болници у посљедња два-три дана прегледано више од 300 пацијената са тегобама.

Петоро са тежим симптомима задржано је на болничком лијечењу и сви су у добром општем стању.

Сумња се да је месо потекло од дивљих вепрова, одстрељених лане у златиборском селу Љубиш, које се на трпези нашло уочи српске Нове године.

По одстрелу месо је стигло чак до Сенте, па је у Новом Саду хоспитализовано још троје пацијената са тегобама карактеристичним за трихинелу.

Сумња се да се сушено месо нашло и у слободној продаји.

Милован Кнежевић, предсједник Ловачког удружења у Чајетини, такође је задржан на инфективном одјељењу ужичке болнице. Он је објаснио како је до тровања дошло.

"Узорци су ношени на анализе у ветеринарску амбуланту и оне су показале да је месо исправно. Од њега су направљене кобасице и пршута. Месо је послије одстрела осушено, подијељено је учесницима лова, и на овај начин је доспјело до пуно трпеза. Међутим, око српске Нове године све већи број људи који су учествовали у лову и њихових пријатеља и познаника почео је да осјећа тегобе. Било је ловаца из Сенте, па је месо конзумирано и у овом мјесту", кажу у Ловачком удружењу Чајетина.

Од пацијената ужички Завод за јавно здравље узео је узорке крви, они су прослијеђени на анализе у Београд.

Повишену температуру и болове у мишићима већина људи који су јели заражено месо почели су да осјећају средином јануара, али је, с обзиром на то да су многи месо наставили да једу, све кулминирало у протеклих неколико дана.

"Месо је крајем прошле недјеље поново однесено на анализе, у другу ветеринарску амбуланту, у Мачкату. Ту је потврђено присуство трихинеле у месу. Одмах смо алармирали све учеснике лова и оне који су месо конзумирали. Жао нам је што се ово догодило, јер међу зараженима има и дјеце", нагласио је Кнежевић.