latinica  ћирилица
23/01/2016 |  13:06 | Аутор: Б92

Кари чува мозак и штити од грипа

Љековита природа: Индијски зачин је одличан за здравље. Укусна мјешавина се састоји од пет до 30 различитих врста зачина.
Кари зачин (фото: www.kuvajsam.com) -
Кари зачин (фото: www.kuvajsam.com)

Спрјечава Алцхајмерову болест и помаже особама са блажим обликом деменције

Ако желите да што дуже останете здрави, требало би најмање два пута недјељно у јеловнику да имате храну зачињену каријем, показују бројна истраживања. У Индији се користи миленијумима не само због ароме коју даје јелима, већ и зато што је један од најмоћнијих природних лијекова.

Кари је незаобилазан у традиционалној индијској кухињи, а Британци су га усавршили током колонијалне владавине. У питању је мјешавина, карактеристичног мириса и пикантног укуса, која се састоји од пет до 30 различитих врста зачина.

Главни састојак је куркумин, тамножути прах, од корена куркуме, који се кува, суши, љушти и меље. Поред куркуме, ту су и кардамон, кумин, коријандер, паприка или чили паприка, ким, мускатни орашчић, каранфилић, цимет, ђумбир, бибер, бијели лук, анис...

Кари има бројне варијације, може да буде блажи или изразито љут. У Индији га домаћице спремају посебно, а код нас се купује готов.

У љековитом смислу ефикасно подстиче лучење желудачних сокова и регулише варење, смирује иритирана цријева, подстиче рад јетре. У периоду грипа се препоручује уз салате и друга јела. Састојак ђумбир убрзава опоравак након операција. Куркума дјелује као антиоксиданс, па се препоручује у лијечењу рана, чирева и кожних проблема. Антиоксиданси штите и неуроне и спрјечавају настанак Алцхајмерове болести, а особама које имају благу деменцију помажу да очувају когнитивне функције.

Љековитост карија потврдили су и научници из Института "Салк" у Сан Дијегу. Др Дејв Шуберт је извео мноштво истраживања са издвојеним састојцима карија и проучио како дјелују на мозак, подстакнут чињеницом да у Индији мало људи има Алцхајмерову болест, јер читав живот једу кари.

- Сви састојци у карију повољно дјелују на мозак, али куркума има најјаче дејство на мождане ћелије. Ово откриће може да помогне у превенцији Алцхајмерове болести, али и код шлога и других оштећења мозга - тврди др Шуберт.

УНИШТАВА МАЛИГНЕ ЋЕЛИЈЕ

Особе које једу често кари у великој мери заштићене су од злоћудних облика тумора, показују истраживања спроведена у Центру за истраживање рака у ирском граду Корку. Овдашњи научници су, наиме, третирали ћелије рака куркумом из карија и установили да су након 24 часа малигне ћелије биле уништене. С друге стране, ћелије које су преживјеле почеле су саме себе да уништавају, закључак је научника.

Др Шерон Мекена, вођа ирског стручног тима, сматра да би сви љекари који се баве овом проблематиком требало више да обрате пажњу на састојак куркумина и искористе га. Ово је важно за различите облике злоћудних тумора, посебно за карцином једњака, од којег у свијету годишње умире чак пола милиона људи, а стопа преживљавања у наредних пет година је свега 31 одсто.