latinica  ћирилица
21/01/2016 |  21:34 | Аутор: РТС

Јурњава на небу изнад Београда

Пилоти „Монтенегро ерлајнса“, В. И. и Ј. М., за вријеме лета на релацији Подгорица–Београд својим понашањем угрозили су безбиједност 116 путника у авиону.
Пилотова објава на „Фејсбуку“ - Фото: Facebook
Пилотова објава на „Фејсбуку“Фото: Facebook

В. И. је у једном моменту возио авион брзином од 1.111 километара на сат, иако је за тај тип авиона предвиђена максимална брзина од 890 км/ч.

Да ствар буде још опаснија, В. И. је при тој брзини фотографисао контролну плочу и усликао пар фотографија кроз прозор авиона, а потом их објавио на Фејсбуку уз коментар да је оборио лични рекорд у брзини.

„Обарање личних рекорда, 606 ктс или 1.111 км/ч“, написао је пилот.

Инцидент се догодио приликом повратка авиона из Београда у Подгорицу. Иако је достигао велику брзину, авион није пријавио никакав проблем ни прекорачење, а пилоти су безбједно слетјели.

Како су за подгорички Дан објаснили стручњаци, брзина од 1.111 км/ч је брзина у односу на земљу, што значи да авион није ишао преко максималне дозвољене брзине, јер би у супротном добио такозвани "overspeed" и сви аларми би се упалили.

„Монтенегро ерлајнс“, чији је готово стопостотни власник црногорска влада, током прошле године остао је без неколико искусних капетана, а на њихова мјеста дошли су млађи и неискуснији пилоти.