latinica  ћирилица
21/01/2016 |  19:54 | Аутор: Б92

Бака милионерка поклонила насљедство: "Тамо гдје ја идем, паре ми не требају"

Бака Мара сазнала је недавно да је добила насљедство од близу милион аустралијских долара. Прича је још необичнија јер она живи у трошној сеоској кући, без икаквог изобиља.
Аустралијски долар - Фото: илустрација
Аустралијски доларФото: илустрација

“Прво, да знате, ја сам од мог Момчила добила нешто више од 940.000 аустралијских долара, али сам тај новац подијелила људима који ме чувају, као и комшиници, која ми је много помогла да нађем насљедство мог мужа“, рекла је Марија у исповијести "Новостима".

“Ја, од тих пара, више немам ни динар. Уосталом, мени новац и не треба. Довољно ми је да имам хљеб, воду и дрва, да се зими огријем“.

Марија живи у трошној кући, окружена псима, који су јој најбољи пријатељи. Гледа да за њих има храну, а међу људе ријетко силази.

“Тамо гдје ја ускоро треба да идем, паре ми не требају, зато сам их и поклонила“, кроз смијешак ће бака Марија – “Дала сам новац људима који ме чувају. Дођу они овдје, до мене. А, знате ли ви колико је то зими тешко. Донесу ми хљеб, балоне воде, насијеку ми дрва... Њима те паре, а ја не знам ни колико је то, више требају. Мени је доста мојих осам хиљада динара, колико добијам на име пољопривредне пензије. Да, дио сам дала и комшиници која се, након Момчилове смрти, четири године дописивала са људима из Аустралије и на крају успјела да издејствује да добијем то фамозно насљедство.“

Како се испоставило, Момчило је у некретнинама у Аустралији имао близу три милиона долара. Међутим, након његове смрти, порез није плаћан, па су, након што су сви дугови намирени, Марији преостало нешто више од 940.000 аустралијских новчаница.

“Сјећам се, као да је јуче било. Било је то 1956. године. Момчило и ја смо купили карту у једном правцу за Аустралију, а пут нас је одвео у градић Гвилдфорд. Мој муж је радио као тесар у једној фабрици, а ја сам бринула о домаћинству.“

Након годину и по дана, Марији је стигла вијест да јој је мајка Стана тешко болесна. Није размишљала. Села је у први авион и вратила се кући.

“Очувала сам и сахранила мајку, али се у Аустралију више нисам вратила“, наставља Марија – “Момчило ми је, повремено, писао. И, да, слао ми је новац. Желио је да се, када дочека пензију у Аустралији, врати у Србију.“

Године су пролазиле. Потом и деценије. Али, Момчило се није враћао. Причало се да се у Аустралији обогатио и постао газда неколико фарми стоке, али су сви мислили да то није истина. Тек, прије пет година Марија је чула да јој је супруг преминуо.

“Казала сам то комшиници Мари и замолила је да, ако може, сазна нешто више о томе“, додаје Марија.  “Комшиница је ступила у контакт са људима из Аустралије. Годинама је трагала и на крају су ме, почетком септембра прошле године, обавијестили да сам наслиједила Момчилову имовину. Паре сам добила прије неколико мјесеци. И одмах сам их подијелила. Мени, видите и сами, баш ништа не треба.“