latinica  ћирилица
20/01/2016 |  08:52 ⇒ 08:52 | Аутор: Б92

Клизање је добро за кости

Кретање по леду уз музику и игру утиче на правилно држање тијела и грациозност покрета.
Габријела Пападакис и Гијом Сисерон (FOTO: Jamie McDonald) - Фото: Getty Images
Габријела Пападакис и Гијом Сисерон (FOTO: Jamie McDonald)Фото: Getty Images

Клизање на леду је вјештина коју сви лако могу да науче, али је најбоље када се заволи још у дјетињству. Сматра се да прве кораке на леду дјеца могу да направе са двије или три године, а већ са четири године спремни су за школу клизања, мада није касно ни ако почну са седам или осам година. Колико времена ће им бити потребно да науче стабилно да стоје на клизаљкама зависи од спретности и претходног искуства са сличним спортским реквизитима - ролшуама или ролерима.

Осим добре забаве, кретањем по залеђеној плочи током пола сата утрошићете око 200 калорија, али ће се, такође, учврстити ноге, задњица и ојачати трбушни мишићи. Предност клизања је што уз музику и плес утиче на правилно држање тијела и грациозност покрета.

Осим тога, клизање је одлична физичка активност јер:

* побољшава равнотежу и координацију покрета,

* утиче на потрошњу калорија,

* развија аеробну способност,

* ојачава мишиће бутина и задње ложе.

Истраживања су показала да клизање доприноси већој густини костију. Једно истраживање показало је да је након 30 мјесеци професионалног тренинга хокеја на леду, измјерена густина костију код клизача била знатно повећана у цијелом тијело, а нарочито у куковима и кичми.

Почетници у овом спорту требало би прво да науче како да падну, да би се избјегле евентуалне повреде. Најбоље је да се пада устрану, а главу треба савити према грудима. Ако приликом губитка равнотеже "полетите" унапријед, покушајте да имитирате "рибицу" - клижите се по леду на стомаку, а руке испружите испред главе, како би вас додатно заштитиле од повреде.

ИГРЕ НА ЛЕДУ

КАДА савладате основно кретање на леду, можете мало да се опустите и да се забавите:

ГАРАЖА

СВАКИ клизач треба да нацрта круг пречника 50 центиметара. У ритму музике опуштено се крећите по леду а када се огласи договорени знак покушајте што пре да се паркирате у својој гаражи.

ОПОНАШАЊЕ

ЈЕДАН клизач је испред других и изводи покрете које остали треба да опонашају. Дозвољени су различити покрети рукама и тијелом: скокови, чучњеви, окрети, савијање у струку, додиривање леда руком и слично.