latinica  ћирилица
17/01/2016 |  16:09 | Аутор: РТС

Од дуготрајног сједења до болова и деформитета

Дјеца проводе пред рачунаром око три сата дневно, а када се томе додају и сати сједења у школи, лоше држање и тешке торбе, не изненађује то што трећина школске дјеце има неки деформитет коштано-зглобног система.
Сједење за рачунаром - Фото: илустрација
Сједење за рачунаромФото: илустрација

Није бољи ни здравствени картон старијих. Због сједећег начина живота, код њих се све чешће јавља: укоченост, напетости у мишићима и бол у леђима.

Прије само десетак година, због болова у леђима су код љекара одлазили старији од четрдесет година, а данас није ријеткост да се на тегобе жале и млађи.

Према ријечима др Радосаве Анђелић из Службе за физикалну медицину ДЗ „Палилула“ у Србији, узроци су најприје генетски.

„Унутрашњи узроци су генетска предиспозиција, а у спољне спадају гојазност, недовољна активност, претешке торбе, неадекватне клупе“, објаснила је др Анђелић истакавши да је све већи број деформитета, а врло је слаб одзив родитеља који се јављају да нешто ураде по том питању.

Обратите пажњу на држање и ход свог дјетета. Немојте га стално опомињати да се, на примјер, исправи јер то, тврде стручњаци, није довољно. Савјетују се корективне вјежбе и спорт.

„Оно што се све више јавља то су спуштени сводови и равна стопала, а што се тиче кичме то су сколиозе и кифозе. Важно је да се што раније дијагностикује, јер је много лакши период опоравка, то јест враћања у функционално стање“, наводи физиотерапеут Предраг Јовичић и наглашава да се сколиозе много боље рјешавају до 12. године.

Да савремени начин живота, све више узима данак, потврђује и здравствени картон старијих. Др Станко Миличковић ортопед Института за ортопедско-хируршке болести „Бањица“ објашњава зашто је то тако: „Већина људи се бави сједећим пословима, пословима који не укључују неку физичку ативност. Послије посла смо све мање и мање активни, све се мање бавимо спортом“.

Ако смо већ постали дио сједеће цивилизације, онда макар можемо да сједимо правилно. Кичму треба наслонити уз столицу, рамена опустити, ноге благо растављене и нека руке буду поред тијела, а када радимо, под углом од 90 степени.