latinica  ћирилица
15/01/2016 |  08:06 | Аутор: Независне

Природни лијек против главобоље бољи и од Аспирина

Главобоља је најчешћа тегоба модерног човјека коју узрокују стрес, умор, преоптерећеност организма.
Бадеми - Фото: илустрација
БадемиФото: илустрација

Неиздрживи притисак у глави бројни имају навику олакшати брзопотезном спаситељицом, таблетицом аспирина. А управо главни састојак спасоносне таблете салицин који умирује болове налази се у познатом орашастом плоду. Шака бадема природни је аспирин, наиме њихов учинак траје дуже, а непожељних реакција нема

Главобоља обично настаје у затиљку и узрокује слабију концентрацију, раздражљивост и малаксалост. С обзиром да су симптоми главобоље најчешће стрес, напетост, грипа, прехлада, упала синуса и пробавне сметње стручњаци неугодну појаву третирају као симптом, а не као болест.

Тим више бројни олакшање за главобољу траже у алтернативним методама попут медитације, испијања воде, опуштања али и у храни. Аспирин једнако учинковито може замијенити шака бадема.

Салицин је протуупална активна твар коју бадем садржи у великој количини, а с обзиром на учинковитост коју има у отклањању болова бројни га називају и природним Аспирином.

Осим тога, бадеми садрже висок ниво магнезијума, који је важан за бољи проток кисика и нутријената у организму што помаже да се мишићи опусте и смањи раздражљивост.

Шака бадема, тачније 10-12 комада дневно ублажава и спрјечава главобоље, а орашасти плод можете јести сиров, или намочен преко ноћи у води па додан у оброк.