latinica  ћирилица
13/01/2016 |  17:36 ⇒ 20:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Шта краљица Елизабета добија на поклон?

Као и сваке године, Бакингемска палата објавила је данас листу поклона које је британска краљица Елизабета II добила током 2015. од свјетских лидера и званичника.
Традиционални мексички поклон, Дрво живота, поклон предсједника Енрикеа Пење (Фото: westerndailypress.co.uk) -
Традиционални мексички поклон, Дрво живота, поклон предсједника Енрикеа Пење (Фото: westerndailypress.co.uk)

Међу даровима има накита, орнамената и по нека необична ствар као што је путер с медом домаће производње, који је краљица добила од прве даме Америке или фигура од марципана, поклон од њемачког предсједника.

Бакингемска палата наводи да је током посјете Великој Британији у јуну, супруга америчког предсједника Мишел Обама поклонила краљици корпу са чајем од вербене, украсном свијећом, двије теглице меда и теглом путера с медом из баште у Бијелој кући.
Мишел Обама је поклонила краљици и сребрну вазу марке Тифани.

Гувернер британских Дјевичанских острва даровао је краљицу "врећицом соли", еемачки предсједник Јоаким Гаук поклонио је фигуру Бранденбуршке капије од марципана, а кинески предсједник Си Ђипинг каталог поштанских марака, дрвену резбарију у облику брескве и два ЦД-а са народним пјесмама у извођењу његове супруге, познате кинеске пјевачице.

Принц Чарлс је током својих прошлогодишњих званичних посјета на поклон добијао углавном опрему за бебе, попут дрвене звечке и дјечјих цепелица, за своје унуке, принца Џорџа и принцезу Шарлот.

Сви званични поклони члановима краљевске породице се брижљиво заводе сваке године.

Краљица и њена породица могу да поједу јестиве дарове, да један број њих поклоне у добротворне сврхе, да их изложе у својим резиденцијама или чувају у посебним складиштима.

Поклони се не могу продати ни бити предмет размјене.