latinica  ћирилица
11/01/2016 |  19:11 | Аутор: Вечерње новости

Бивши страствени пушачи склонији дебљању

Истраживање тима америчких научника са више од 12.000 учесника о утицају остављања цигарета на килажу, показало је да се највише гоје страствени пушачи.
Вага - Фото: илустрација
ВагаФото: илустрација

Резултати ранијих студија су показивали да многи пушачи добију тек понеки килограм више када оставе цигарете, док остали добију и више од десет, што не зависи од тога колико су били страсни у овој навици. Најновије истраживање оборило је ову теорију тврдњом да ће се највише угојити "тешки" пушачи.

Тим америчких љекара користио је податке 12.204 учесника. Број цигарета дневно и индекс тјелесне масе прије престанка пушења упоређивани су са промјенама у тежини непушача, оних који и даље пуше, као и оних који су престали. Сви су временом добили на тежини. Непушачи су добили око пола килограма годишње за деценију, док се они који су пушили мање од пакле дневно нису значајније угојили.

Онима који пуше више од 25 цигарета сваки дан и они којима је индекс тјелесне масе већи од 30, вага може да покаже знатне вишкове након што престану да пуше, чак више од 10 килограма.