latinica  ћирилица
11/01/2016 |  16:54 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

На чело Агенције за лијекове БиХ постављен гинеколог (ВИДЕО)

Нова власт на нивоу БиХ неће старе директоре. Како би се испоштовао страначки договор, Савјет министара поништава конкурсе, расписује нове и прије њиховог истека именује в.д. директоре. Тако је дан прије Нове године, разријешио Наташу Грубишу директорицу Агенције за лијекове БиХ и на њено мјесто именовао ПДП-ог Александра Золака, иако по струци није фармаколог.
Александар Золак - Фото: СРНА
Александар ЗолакФото: СРНА

Савјет министара је 30. децембра прошле године, професију још једном помножио с нулом. Фармаколога, професионалца без политичке каријере, Наташу Грубишу, разрјешењем је оставио на улици. Повјерење, прије истека конкурсне процедуре, даје гинекологу. О политичком маневру Савјета министара нису били обавијештени ни Грубиша, ни Стручни савјет Агениције.

Ванда Марковић Пековић, члан Стручног савјета Агениције, истиче да би било сасвим морално и нормално да чланови Стручног вијећа о томе буду барем упознати.

Одлуку Савјета министара не жели да коментарише ни новоименовани, в.д директор Александар Золак. То што му спочитавају да не испуњава услове конкурса, каже, да и бивша директорица није имала довољно руководећег стажа. Доказе о радном искуству, које је потписао директор КЦ Мирко Станетић, каже, доставио је конкурсној комисији.

"За в.д. нису потребни никакви услови. Карикираћу, да је Савјет министара нашао за сходно, могао је да именује грађевинског инежњера на ово мејсто", рекао је Золак.

Како Стручни савјет Агенције није био обавијештан о именовању и политичким комбинаторикама, тако мало и знају о ПДП-овом кадру Золаку. Без обзира на политику, очекују да ће Савјет министара испоштовати конкурс и одлучити се за струку.

Лазар Продановић посланик СНСД-а у Парлменту БиХ наводи да би то морао бити искусан стручњак из области фармакологије, а он ту, каже, није видио потребне референце.

Одлучи ли Савјет министара да Золака остави на тој позицији и након конкурсне процедуре, први корак ПДП-овог кадра биће строга контрола произвођача и велетрговаца. Золаков приоритет је нови Правилник о цијенама лијекова. Продановић Золака подсјећа да је таквих иницијатива до сада било много, али да нови Правилник није добио зелено свјетло у Савјету министара.

Како год, све је у рукама политике па и цијене лијекова које најтеже подноси најстарија популација.