latinica  ћирилица
10/01/2016 |  11:58 ⇒ 11/01/2016 | 07:54 | Аутор: sputniknews.com

Додик: Јака Русија значи осјећај сигурности за грађане Српске (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да јака Русија значи осјећај сигурности за све грађане Републике Српске и додао да сви морају да науче да српски народ на Балкану има двије државе.
Милорад Додик, предсједник РС - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник РСФото: РТРС

"Доказано је да нас Русија никада није подржала у нечему што је против муслимана или Хрвата на овим просторима. Напротив, подржавала је права Бошњака, Хрвата и Срба на једнак начин", истакао је Додик.

Он је за "Спутњик" навео да једино Русија, као дио међународне заједнице, није никада ништа тражила и условљавала.

"Ови други дођу са 5.000 КМ подршке дјечијем вртићу и одмах мисле да могу да мијењају геостратегију. Па, то нема нигде на свијету", оцијенио је предсједник Српске.

Додик је истакао да сви морају да науче да српски народ на Балкану има двије државе и када то схвате, онда ће вјероватно проћи потреба за њиховом злобом и мржњом.

"Не можете живети у земљи у којој монетарну политику воде странци, којој Уставни суд воде странци, којој законе доносе странци, а да неко очекује да ми томе аплаудирамо и да кажемо да смо пресрећни. То никада нисмо били, нити смо данас", навео је он.

Додик је рекао да Српску веома радује раст моћи Руске Федерације и оцијенио да би многа рјешења на овим просторима Балкана била другачија да је Русија у вријеме распада СФРЈ имала политичку снагу коју данас има.

Наводећи да је "БиХ креација која није требало да преживи 1995. године", Додик сматра да је далеко било рационалније рјешење у таквом историјском тренутку формирати три државе, па их пустити да саме покушају да направе неко заједништво.

"Ако направе - направе, ако не &мдасх; ником ништа. Овако, како муслимани воле да кажу из својих разлога, навучена нам је лудачка кошуља. Са тиме се ја слажем. БиХ то и јесте, али то не значи да лудачка кошуља треба да се скине са муслимана, а да Срби морају да навуку још једну", каже предсједник Српске.

Додик је напоменуо да Срби у том погледу имају јасну позицију одбране националних интереса и их радује што могу да очекују разумијевање за ту борбу и од саме Русије.

На питање да ли очекује да јака Русија помогне у скидању те "лудачке кошуље", Додик је рекао да "ћемо сами скинути лудачку кошуљу".

"Када сам разговарао са важним људима у Русији, мој једини захтјев је био - немојте нас саме оставити овде у БиХ, подржите нашу самосталност. Не зато да бисмо ми некога дискриминисали, већ зато што је то рационална одлука", рекао је Додик, који сматра да је Русија несумњиво неко ко ће одлучивати како ће изгледати нова мапа свијета у некој будућности.

Додик је рекао да је, нажалост, у Републици Српској дошло до одређеног процеса који је супротан од снаге коју је имала протеклих десет година и да је тренутно структура политичке елите подијељена, па су они која су у суштини опозиција у Српској постали власт у заједничким институцијама.

"То није случајно, то је креација странаца који сада покушавају да се кроз борбу за надређеност органа БиХ над Републиком Српском успостави нека нова реалност, а тиме се само навлаче проблеми у Републици Српској", каже Додик.

Говорећи о украјинској кризи и западним санкцијама, Додик је рекао да је дубоко увјерен да ће Русија из тога створити нови систем вриједности и повјерења у саму себе и направити нови искорак у свијету, што већ и чини.

Он је оцијенио да је руска интервенција у Сирији показала да на легитиман начин може да се укључи у рјешавање међународних сукоба.

"Све до тада западни свијет је одржавао сукоб у Сирији и јачао ДАЕШ /Исламску државу/. Долазак Русије показао је на који начин треба да се бори против тероризма. Запад то никада неће признати", рекао је Додик.

СТАЛНЕ ОСУДЕ СРПСКЕ МОГУ ПОДСТАЋИ РАДИКАЛНЕ ИСЛАМИСТЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да сталне осуде Републике Српске могу да буду подстицај за радикалне исламисте да као мету изаберу управо Српску.

"Сходно ономе што гледамо данас чак и од умјерених политичара, наводно из бошњачког народа, то је стална осуда Републике Српске, што може да буде стимуланс за оне радикалније да као мету изаберу управо нас", рекао је Додик за "Спутњик".

Он је истакао да једино може да каже да Српска неће одустати од борбе за себе, за своју слободу и борбе против тероризма.

Додик је истакао да Српска жели да буде дио антитерористичке коалиције, да је то показала и у континуитету ће се спремати и јачати за ту борбу.

"Република Српска има потенцијал за борбу против `Исламске државе`, има одлучност да се бори против тога, али смо исто тако свјесни да је концентрација тог радикалног ислама који је у основи тероризма данас у значајном обиму присутна у БиХ", рекао је Додик.

Он је нагласио да нема земље која данас може апсолутно да буде гарант борбе против терориста и да се терористички напади неће десити.