latinica  ћирилица
09/01/2016 |  10:19 | Аутор: СРНА

Дукић: Република Српска рођена 9. јануара

Посланик у првом сазиву Скупштине српског народа Рајко Дукић рекао је да је Република Српска зачета прије 9. јануара 1992. године, тачније половином октобра 1991. године, када су муслиманско-хрватски посланици донијели одлуку да се спроведе референдум у БиХ да би БиХ изашла из Југославије.
Дан Републике обиљежен у Милићима - Фото: СРНА
Дан Републике обиљежен у МилићимаФото: СРНА

"Српски посланици тада су напустили засједање и након неколико дана заказана је Скупштина српског народа на којој је донесено низ значајних одлука. Тада је Република Српска зачета, а рођена је два и по мјесеца касније", рекао је Дукић у Милићима приликом обиљежавања Дана Републике Српске.

Дукић, који је и предсједник Компаније "Боксит", истакао је да су у рату највећи допринос у стварању Српске дали погинули и рањени борци и њихове породице, а велики допринос у стварању Српске дали су и Милићи.

"Ми смо врло брзо овђе успјели да се организујемо, поставимо одбрамбене линије и да направимо ратну болницу која је у то доба била једина у Српској. Овдје је формирано Удружење љекара и медицинских сестара Републике Српске, након тога Удружење пјесника и књижевника, па потом и Удружење ликовних умјетника и кипара Српске. Компанија `Боксит` значајно је помогла и оснивање телевизије Републике Српске на Палама", рекао је Дукић.

У синоћњем програму учествовали су фолклорни ансамбл, камерни хор и оркестар КУД "Боксит" из Милића, фолклорни ансамбл КУД "Свети Сава" из Зворника, пјесник Љутомир Рундић и етно-извођач Дуња Блажић из КУД "Вук Караџић" из Лознице, народни гуслари Бошко Голијанин и Милутин Ђуричић, те чланови литерарне секције Средњошколског центра "Милутин Миланковић" из Милића.

Свечаност поводом Дана Републике Српске организовала је Компанија "Боксит".