latinica  ћирилица
08/01/2016 |  13:45 | Аутор: РТРС

У Србији кампања "Сачувајмо Републику Српску"

Српски сабор "Заветници" у оквиру кампање "Сачувајмо Републику Српску" у Кнез Михајловој улици у Београду подсјетили су да је Република Српска основана 9. јануара 1992. године као израз вјековне тежње српског народа да очува своју државност са западне стране Дрине.
Српски сабор "Заветници"-кампања "Сачувајмо Републику Српску" - Фото: СРНА
Српски сабор "Заветници"-кампања "Сачувајмо Републику Српску"Фото: СРНА

Грађани су пружали подршку прогласу и показали солидарност са српским народом који се суочава са покушајима западних центара моћи и централистичкх власти у Сарајеву да пониште Дејтонски споразум и спроведу насилну унитаризацију БиХ.

"Циљ кампање је јачање наше Републике Српске у тренуцима када такозване институције БиХ и одређени западни фактори покушавају на све могуће начине да одузму надлежности Српској, укину њене институције, ослабе институцију Владе и председника Српске", рекао је предсједник "Заветника" Стефан Стаменковски новинарима у Кнез Михаиловој улици.

“Ми на овакав начин апелујемо на институције Србије, јер је Србија један од гаранта Дејтонског споразума. Као што знамо, већ 20 година од споразума до данас константно су укидане надлежности РС, константно се ради на рушењу РС и вјерујемо да уколико Србија једном јаком, одговорном, државотворном политиком заштити српски народ и инситутције РС, да ће Српска у таквом случају сасвим сигурно опастати“, додао је Стаменковски.

У оквиру кампање "Сачувајмо Републику Српску" у понедјељак, 11. јануара, у 17.00 часова "Заветници" ће у Дому синдиката у Београду организовати скуп на коме ће се обратити неколико јавних личности који се не баве политиком, те представници "Заветника" из Србије и Републике Српске.

Кампања "Сачувајмо Републику Српску" одржана је у 10 градова Србије.