latinica  ћирилица
08/01/2016 |  13:39 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Обиљежавање Дана Републике у Бијељини: Одата почаст погинулим борцима

У Бијељини су поводом свечаног обиљежавања Дана Републике положени вијенци на споменик борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату.
Бијељина: Обиљежавање Дана Републике - Фото: СРНА
Бијељина: Обиљежавање Дана РепубликеФото: СРНА

Вијенце су положиле делегације Народне скупштине Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Борачке организације, српски представници у парламенту БиХ, представници породица погинулих, Градске управе, Оружаних снага БиХ, као и делегација градских привредника.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је дан стварања Републике велики дан за Српску, као што је велики дан за сваку другу државу.

Он је подсјетио да је одлука о стварању Републике Српске донесена јер се представници српског народа у некадашњој скупштини БиХ нису могли на други начин изборити за равноправност Срба у БиХ.

Према Савчићевим ријечима, у тадашњој скупштини БиХ није постојао механизам заштите националних интереса, без обзира на то што је уставним амандманом било предвиђено да се формира савјет за националну равноправност.

"Друга два народа или њихови политички представници, одгађали су ту одлуку и истовремено је постојао низ других активности које су упућивале да се српском народу у БиХ припрема врло лош сценарио који је виђен у ранијим временима", рекао је Савчић.

Он је додао да су тада биле поодмакле активности на стварању паравојних формација, поготово код муслиманског народа "Патриотска лига" и "Зелене беретке", али и код Хрвата.

"Чињеница је да народ не може опстати без државе", рекао је Савчић, наглашавајући да је то био разлог да се донесе одлука о стварању Републике Српске.

Према његовим ријечима, услиједио је крвави грађански рат, а мировне конференције у Дејтону и Паризу потврдиле су резултате борбе српског народа које се, поручио је Савчић, морају трајно његовати и чувати.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић (фото: Срна)

МИЋИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ МИНИМУМ ЗАЈЕДНИЧКИХ ЦИЉЕВА

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да је Република Српска минимум заједничких циљева и да је Дан Републике празник који све обједињује и који сви у Српској славе без обзира на различите животне погледе и ставове.

"У временима када су се сви разједињавали, српски народ у БиХ је вођен идејом самоодржања смогао снаге да се уједини и створи тековину коју данас осјећамо као свој дом", рекао је Мићић на пријему који је поводом Дана Републике одржан у Галерији Центра за културу у Бијељини.

Према његовим ријечима, 9. јануара 1992. године посланици српског народа су само декларацијом изразили вољу и жељу српског народа у БиХ.

"Та одлука није била уперена против било кога, него је била потреба да се изрази став и искаже јасно опређељење за времена која су надолазила", нагласио је Мићић и додао да велике идеје и историјске творевине никада нису биле реализоване без жртава.

Он је подсјетио да су за идеју Републике Српске дате многе жртве и да су најбољи синови и кћери српског народа уградили своје животе у темеље Републике, остављајући генерацијама које долазе обавезу њеног очувања.

"Некада је теже нешто сачувати него створити, али ниједна жртва није велика ако су јасни циљеви и ако су сви уједињени око тог циља, а минимум наших заједничких циљева треба да се зову једним именом – Република Српска", оцијенио је Мићић.

Он је поручио да никада и нико нема право да пристане на било какву промјену статуса Републике Српске која припада и свим будућим генерацијама.

"Данас у сложеним политичким и економским околностима треба тачно да знамо на који начин се борити за очување ове свете тековине, прво економским јачањем Републике Српске, јачањем породице путем развијеног система васпитања и образовања младих генерација и јачањем институција друштва у свим сегментима, јер јаке институције пружају заштиту индивидуалних и колективних права", закључио је Мићић.

На свечаном пријему поводом Дана Републике у Бијељини су додијељене захвалнице за 18 успјешних привредника који су допринијели развоју града и Републике Српске.