latinica  ћирилица
08/01/2016 |  09:42 | Аутор: СРНА

Савчић: Око националних питања не би требало бити расправе

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да би представници политичких партија у Републици Српској требало да дефинишу национална питања око којих не би требало да буде расправе.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Он је додао да та питања треба да буду светиња за све, а поготово за младу Републику "која је још у повоју и треба да опстане на овој вјетрометини".

Савчић је за "Еуро блиц" рекао да се не смије занемарити неправедна одлука Уставног суда БиХ, те да ће се обиљежавање Дана Републике Српске ове године разликовати од ранијих по масовном учешћу грађана, јер ће се Српска тако демократски супроставити укидању рођендана Српске.

"Борачка организација ће у сарадњи са локалним управама припремити пригодне садржаје како би се на локалном нивоу обиљежио Дан Републике. Грађани су одмах показали да неће прихватити политичку одлуку Уставног суда БиХ. Вјерујем да ће то кроз масовност показати и на улицама и у градовима широм наше Републике", нагласио је Савчић.

Говорећи о томе на који начин се супроставити Тужилаштву БиХ, Савчић је рекао да је велики минус што нема плана, ни пута којим би могли да помогну Србима који су осуђени, али и саборцима који се терете за ратне злочине.

"Многи људи су исказом лажних свједока или притиском на њих за неко кривично дјело, осуђени на потпуно нетачним и измишљеним доказима. То је монструозна конструкција удруженог злочиначког подухвата коју су измислили амерички тужиоци за потребе Међународног кривичног суда", навео је Савчић.

Он је додао да су власти, и бивша и садашња, подбациле на односу према оптуженима у Хагу.

"Није само проблем помоћи појединцима у смислу пружања правне помоћи, него власти нису ништа истражиле по питању догађаја због којих су и написане оптужнице. Имамо ситуацију да ће истину о протеклим догађајима писати пресуде и да ће реалне чињенице бити занемарене", сматра Савчић.