latinica  ћирилица
06/01/2016 |  18:38 | Аутор: РТС

Не дозволите да вам позли од хране

Празнична трпеза, као и друге гозбе, у нашој традицији незамисливе су без обиља хране и пића. Пробијање граница током дугих празничних дана и ноћи оставља посљедице - од мамурлука до осјећаја надутости и опште оптерећености организма, неријетко се заврши и код љекара.

Како се контролисати када смо окружени укусним специјалитетима?

Из кухиње допиру неодољиви мириси, на столу су празничне ђаконије и окружени сте драгим људима. Савршена атмосфера за препуштање уживању у свим чулима, нарочито у чулу укуса.

Нутриционисти кажу да нам је дневно довољно од 1.500 до 2.500 калорија, а према неким истраживањима са новогодишње трпезе вријеба више од 10.000 калорија.

„Ноћ се развуче, слој хране, слој пића па човјек ни не примјети да је претјерао. По мало од свега је можда најбољи савјет и најбоље рјешење. Неко ко већ има од раније познату дијагнозу, не би требало заиста чак ни то повремено претјеривање. Ко има шећер не смије слаткише, ко има цирозу јетре не смије алкохол, пацијенти са повишеним притиском не смију слану храну“, каже гастроентеролог-хепатолог, Тамара Алимпијевић.

Ако претјерамо прва помоћ су „кока-кола“, кисела, сода бикарбона, што се, међутим, може показати и неуспјешним, па и штетним. Ако су тегобе превелике, треба се обратити љекару.

Ако сте припремили много хране, сјетите се и оних који немају и чији празнични сто није пун новогодишњих специјалитета.