latinica  ћирилица
05/01/2016 |  09:05 | Аутор: Независне

Направите еликсир здравља од обичне воде

Чаша обичне воде је најбољи пријатељ вашег организма, а она може постати још благотворнија ако јој додате зачине љековитих својстава наведене у наставку текста. Добићете супер здрав напитак који, између осталог, поспјешује варење и прочишћава организам.

Овај моћан напитак можете направити и у боци с водом, поњети га са собом на посао, и пити га током дана. Биће укусан и ако истовремено додате два зачина – добра комбинација је лимунов сок и цимет, каранфилић и листићи нане, сок лимете и свјежи краставци, а сами испробајте и друге комбинације.

1. Свјеже исцјеђен лимунов сок или сок лимете

Лимун и лимета су одлични извори витамина Ц, врло важног антиоксиданта који помаже у неутрализацији слободних радикала у тијелу. Такође, добри су прочишћивачи организма јер подстичу пробаву. Исцједите пола лимуна или лимете у боцу воде.

2. Свјежи листови нане

Биљку нане можете и сами узгајати у врту, на балкону, а одржаваће се и ако је држите унутра, само је ставите покрај прозора како би добила довољно свјетла. Нана активира пљувачне жљезде и ензиме за варење, који помажу тијелу да апсорбује хранљиве материје из хране. Због својих умирујућих својстава помаже код желучаних тегоба.

3. Каранфилић

Осим што помаже код проблема са системом за варење, успјешно се бори против паразита који се могу наћи у људском организму. Убаците у воду три до пет цијелих каранфилића и оставите да мало одстоје како би дали арому води. Кад попијете воду, каранфилић можете појести, само пазите, јер је веома љутог укуса.

4. Корјен ђумбира

Ђумбир се већ вијековима користи као лијек код лоше пробаве, грчева, мучнине и пликова. Уз то поспјешује циркулацију те ђелује против упала и против вируса. Ђумбир величине палца нарежите на мале коцкице и додајте води. Као и код каранфилића, кад попијете воду ђумбир такође можете појести, али пажљиво, јер је такође врло ароматичан.

5. Кришке свјежег краставца

Краставци води дају фини свјежи укус, а можете их јести и док пијете воду. Помажу у уклањању токсина из пробавног система и снабдевају тијело водом. Не само да садрже антиоксиданте и влакна него и поспјешују производњу инсулина у гуштерачи. Кришке свјежег краставца нарежите на квадратиће и прелијте водом.

6. Цимет

Одличан је лијек против гљивица и вируса, а помаже и код лоше пробаве. Поспјешује циркулацију, разграђивање масноћа током пробаве и регулисање глукозе у крви тако што успорава вријеме потребно да храна из желуца оде у танко цријево. Комадић циметовог штапића ставите у воду и пустите да кратко одстоји како би пустио арому у воду.