latinica  ћирилица
04/01/2016 |  18:40 | Аутор: Агенције

Најбизарније фобије на свијету

Разлика између фобије и страха је суптилна, али и значајна. Људи који пате од фобија далеко више ће се потрудити да избјегну извор страха, и то до те мјере да им озбиљно ремети живот. Међутим најважнија разлика је то што је фобија ирационална.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Неразуман страх од купања, туширања и прања је најчешћи код дјеце, а дјевојчице погађа чешће него дјечаке. Нестаје током одрастања али неки се до краја живота клоне воде и сапуна. Људи с аблутофобијом се често стиде и изолују јер већина друштва цијени чистоћу. Као и већину фобија, аблутофобију изазива неки трауматичан догађај. На примјер, број случајева је порастао након приказивања филма "Психо" Алфреда Хичкока.

Барофобија, страх од гравитације

Страх од висине и страх од буке једине су двије свима урођене фобије. Међутим барофобија је нешто друго. Појављује се у два облика – једни се панично боје да ће их гравитација спљоштити, а други како ће отплутати ако гравитација нестане.

Осим трауме повезане с гравитацијом, попут пада с висине или неког тешког предмета, ову фобију може изазвати и нешто сасвим тривијално, на примјер када се дјетету објасни шта је гравитација и које би биле посљедице ако нестане или буде већа.

Херофобија, страх од среће

Они који пате од ове заиста чудне фобије намјерно избјегавају ствари које су им пријатне. Вјерује се како је ово својеврсни анксиозни поремећај јер обољели вјерују како ће им се нешто страшно догодити ако у нечему уживају.

Гефирофобија, страх од мостова

Људи с гефирофобијом избјегавају све руте које укључују прелазак преко мостова. Нека од објашњења су страх од тога да ће се мост срушити, било сам од себе било када обољели покуша да пређе.

Глобофобија, страх од балона

Овај бизарни страх има два облика. Једни се генерално плаше балона, док други панично страхују од звука пуцања балона. За претпоставити је како је глобофобичарима дјечји рођендан ноћна мора.

Коумпоунфобија, страх од дугмића

Ријетка је, али постоји – од коумпоунфобије пати чак 75.000 људи. Обољели могу да избјегавају одјећу с дугмићима, некима се само несносно гади чин копчања, а неки добију напада панике на сам призор дугмади. Овај страх се може пренијети и на дугмиће тастатуре. А такав облик је у многочему промијенио свијет. Вјерује се како је Стив Џобс имао жестоку аверзију према дугмићима што га је подстакло да створи екран осјетљив на додир.

Турофобија, страх од сира

Изузетно је ријетка, а како изгледа најбоље описују свједочанства малобројних који пате од ње.

- За мене је дирање или једење сира као да некоме ко се панично боји паукова дате да држи тарантулу - описује Мелиса Норт, додајући како не може ни да прође поред витрине са сиром у супермаркету.