latinica  ћирилица
04/01/2016 |  09:51 | Аутор: Б92

Закербергов циљ за 2016: Батлер са вјештачком интелигеницијом

Оснивач Фејсбука Марк Закерберг је изјавио да у 2016. години жели себи да направи асистента са вјештачком интелигенцијом, који би му помагао у кући и на послу.
Марк Закерберг - Фото: Бета
Марк ЗакербергФото: Бета

Закерберг, који сваке године одреди себи један лични изазов, открио је планове о изради робота-асистента у посту на Фејсбуку, пренио је Ројтерс.

"Замислите га као Џарвиса у Ајрон Мену", написао је амерички милијардер, говорећи о вјештачки интелигентном батлеру који се појављује у стриповима и филмовима америчког издавача стрипова "Марвела".

Закерберг је навео да ће рад на том пројекту започети тако што ће истражити постојећу технологију, а затим ће научити робота да разумије његов глас како би могао да контролише све у својој кући, као што су музички уређаји, свјетла и температуру.

Оснивач Фејсбука планира и да научи свог асистента да пушта у кућу његове пријатеље тако што ће проучити њихова лица кад они позвоне на вратима, а робот ће такође визуално обрађивати податке како би свом творцу помагао на послу.

"Требало би да буде забаван интелектуални изазов да ово сам остварим. Надам се да ћу током године моћи да подјелим са вама напредак у том пројекту", написао је Закерберг.

Међу изазовима које је Закерберг себи задао прошлих година је било читање двије књиге мјесечно и учење кинеског језика.