latinica  ћирилица
04/01/2016 |  09:05 | Аутор: Независне

Отпорност на антибиотике - могућа катастрофа

Медицинска пракса коју знамо ће се промјенити значајно уколико не буду направљене промјене у начину коришћења антибиотика у болницама и приватним ординацијама.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Од открића пеницилина 1928. године, људи су користили антибиотике против узрочника инфекција. Али у данашње вријеме љекари уочавају да је све више бактерија отпорно на чак и најјаче доступне антибиотике.

У 2015., Свјетска здравствена организација упозорила је да се крећемо ка пост-антибиотској ери, када ће све више људи умирати од уобичајених врста инфекција.

“Само у Индији, процењено је да је око 58 хиљада новорођене дјеце умрло због једне отпорне инфекције, за само годину дана“, каже Мајкл Бел из Центара за контролу болести.

Центри за контролу болести процјењују да је 23 хиљаде особа у Сједињеним Државама умрло током 2014. године због отпорности на љекове. Доктор Мајкл Бел каже да је проблем огроман.

“Већ дуго смо имали бројне различите антибиотике у понуди у сваком тренутку тако да, било када да смо били у немогућности да користимо један, могли смо да узмемо сљедећи по реду. На жалост, тренутно, број антибиотика у понуди је у основи нула.“

Бактерије се стално прилагођавају тако да се, оне које преживе лијекове дизајниране да их убију, репродукују. То је нормално и антибиотици сами по себи не изазивају отпорност али неправилно коришћење антибиотика је један од главних разлога за развој бактерија отпорних на лијекове.

Да ствар буде гора, већина људи не разумије да су антибиотици дјелотворни само против бактеријских инфекција, не и против вируса као што су обичне прехладе. Како би рјешили ту кризу, научници раде на развоју нових лијекова.

“Али још важније је да сачувамо оно што већ имамо", сматра Мајкл Бел.

У студији америчких Центара за контролу болести наведено је да се у болницама преписују јачи лијекови и више лијекова него што је потребно. Агенција је затражила од болничких радника да буду много опрезнији у преписивању антибиотика. Центри су такође проверавали узроке инфекција.

“Отпорност на антибиотике се јавља не само због повећане употребе антибиотика већ и због ширења инфекција због лоше хигијене, због несмотреног контакта са зараженим површинама, тако да је и страна контроле инфекција подједнако важна", истиче Бел.

Појединци такође могу да помогну. На својој интернет страници, Центри за контролу болести савјетују људима да узимају све антибиотике онако како су преписани и да заврше комплетну дозу лијекова и ако се осјећају боље. Ипак, хитна акција на глобалном нивоу је потребна како би се спречила катастрофа коју би пост-антибиотска ера могла да изазове.