latinica  ћирилица
31/12/2015 |  15:56 ⇒ 16:31 | Аутор: Агенције

Најупечатљивије фото-преваре на интернету у овој години

Година за нама била је напорна за новинаре који су морали да разоткривају фотографије које су употребљаване у погрешном контексту и које су послужиле да заварају цио свијет, посебно путем друштвених мрежа.
Базен хотела у Катманду - Фото: Screenshot/YouTube
Базен хотела у КатмандуФото: Screenshot/YouTube

Фотографија која је објављена уз текст о земљотресу у Непалу, на којој четворогодишњи брат грли двогодишњу сестру, постала је изузетно популарна на Фејсбуку и Твитеру, али фотографија је заправо настала у вијетнамском селу 2007. године. "Мислим да је ово моја највише дијељена фотографија, али нажалост у погрешном контексту", рекао је фотограф На Сон Нгујен.

Један изузетак међу фотографијама: у медијима се појавио и снимак базена хотела у Катмандуу током земљотреса којим је требало да буде приказана разорност најгорег земљотреса за посљедњу 81 годину. Ипак, ни овај видео-снимак нема везе с Непалом. Настао је 2010. године током земљотреса у Мексику. Ту су биле и фотографије и снимци рушења зграда, али већина их је настала у Египту.

Видео-снимак наводног земљотреса у Непалу

Невјероватне фотографије које су се појавиле на Инстаграму које приказују пут мигранта од Сенегала до Шпаније одушевиле су многе, док сви нису схватили да није уопште ријеч о мигранту, већ о маркетиншкој кампањи за фестивал фотографа у сјеверној Шпанији. Један од корисника друштвених мрежа објавио је фотографију мигранта уз коју је написао: "Сјећате ли се овог мушкарца? Позирао је у ИДИЛ-у прошле године - он није избјеглица". Ријеч је о Лаитју ал-Салеху, бившем команданту Слободне сиријске армије која се бори против сиријског предсједника Башара ал-Ашада. Мушкарац који је објавио ову неистину, а коју је подијелило хиљаде људи, касније се извинио.

 

Медији широм свијета објавили су фотографију која је наводно била направљена само минут прије терористичког напада у дворани "Батаклан". Откривено је да је фотографија настала на концерту који је одржан неколико дана раније, а бенд "Eagles of Death Metal" ју је објавио на својој Фејсбук страници дан прије напада.

 

„Батаклан“, неколико дана, а не минут прије терористичког напада

Иста ситуација догодила се и са фотографијом која наводно приказује празне улице Париза након напада. У ствари је фотографија настала као пројекат "Silent World"-a у којем се користе трикови како би улице града изгледале пусте као пред смак свијета.

Пројекат "Silent World"-a

Прича о разведеном Нијемцу који је пола иметка дао на продају преварила је многе људе, па и медије. На Ибеју се, заиста, продавала та имовина, али прича у вези са тим није била тачна.

Видео-снимак на Јутјубу имао је 4,5 милиона прегледа, а на њему се види аутомобил пресјечен на пола. Ипак, њемачка асоцијација барова признала је да је то измишљено као дио маркетиншке кампање.

Пола аутомобила је само дио маркетиншке кампање