latinica  ћирилица
31/12/2015 |  09:25 | Аутор: klix.ba

Опасно изнад нуле: Сјеверни пол топлији од већег дијела Европе

Сјеверни пол би ове седмице могао постати топлији од већег дијела Европе због ниског атмосферског притиска који је недавно узроковао торнада у Сједињеним Америчким Државама и пљускове у Великој Британији.
Поларни медвјед (Фото: mynorway.co.uk) -
Поларни медвјед (Фото: mynorway.co.uk)

То значи да би се на Арктику могле забиљежити температуре и до 35 степени више него што је децембарски просјек.

Компјутерске пројекције за ову седмицу говоре о температурама и до пет степени целзијуса, док је уобичајена температура за ово доба године минус 30 степени. То значи да ће Сјеверни пол бити топлији од већег дијела Сјеверне Америке и Европе.

Иако су варијације у темепратурама Арктика, који се ових дана налази у 24-сатном мраку, честа појава, научници сматрају да је споменута разлика од 35 степени исувише велика.

"Ово је застрашујућа и изузетно ријетка појава", рекао је метеоролог Ерик Холтхаус. Његов колега Роберт Скриблер такође сматра како су посљедња мјерења необично висока те да представљају могуће обарање рекорда.

Мањак хладноће измијениће процес стварања арктичког леда који се током зиме обнавља, а који је ионако знатно умањен током посљедњих година.

Ситуација на Арктику узрок је и снажних вјетрова који дувају брзином и до 370 километара на сат. Олуја Франк већ је у сриједу ударила у обале Енглеске, Шкотске и Ирске.

Температуре око нуле и изнад од 1948. године тек су три пута регистроване на Сјеверном полу током мјесеца децембра.

Мјерења обављена у четвртак свједоче о расту температуре која износи плус 0,5 степени целзијуса.