latinica  ћирилица
30/12/2015 |  13:01 | Аутор: Б92

Вране праве алатке које су до сада правили само људи (ВИДЕО)

Малене камере, прикачене за репове птица, пружиле су научницима бољи увид у интелигенцију ових животиња.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Упркос томе што је већ дуго познато да вране користе алатке како би дошле до хране (а повремено се и забавиле), научници никада нису приложили доказ за то.

Прије неколико година Кристијан Метз посматрао је како вране у дивљини праве алатке (попут удица од гранчица којима ваде инсекте из дрвећа), али је мислио да су ту навику стекле у заточеништву, гдје обично почну да испољавају нове облике понашања које нису раније у природу.

Како би коначно дошао до доказа, са научником Џољоном Трошијанком опремио је ове птице камерама.

Да се батерије не би одмах истрошиле, камера је снимала само неколико минута дневно, у периоду од недељу дана. Након тога, биоразградиве гумице којима су биле привезане за репове врана би се разложиле, и камере би отпале. Научници би их затим покупили и прегледали снимке.

На њима се може видјети како се хране користећи само кљунове, њихова интеракција са младунцима, као и коришћење алатки.

Први пут у историји научници имају доказ да вране имају способност прављења и коришћења сложених алатки попут удица, које су до сада правили само људи јер њихова израда укључује неколико корака.

Врана прво мора да пронађе грану одређених димензија, да одстрани лишће и кору са ње, преобликује је у удицу, и тек у том стању употреби за вађење инсеката из трулог дрвећа.

Снимак је настао у Новој Каледонији, станишту групе врана које су познате по употреби софистицираних алатки, а знање о њима преноси се са генерације на генерацију.