latinica  ћирилица
29/12/2015 |  20:11 ⇒ 20:34 | Аутор: Агенције

Смрт краљеве керуше главна вијест на Тајланду

Вијест да је угинула керуша тајландског краља нашла се данас на насловним страницама свих медија у земљи у којој је недавно један човјек послат у затвор само зато што је ту животињу увредио на "Фејсбуку".
краљ са псом -
краљ са псом

"Кун Тонгдаенг је умрла у сну, у палати Клаи Кангвон, 26. децембра у 23.10", саопштио је у понедјељак увече Ветеринарски факултет у Касетсарту, који се бринуо о здрављу пса.

Стара 17 година, керуша је већ дуже вријеме била болесна и ријетко се појављивала у јавности, преносе агенције.

„Краљ је обавијештен о њеној смрти“, истичу медији који о овом догађају пишу са најдубљим поштовањем.

На Тајланду је краљевска породица заштићена једним од најстрожих закона на свијету. За увреду краља Бумибола Алудуљадежа, краљицу, престолонасљедника или регента запријећена је казна до 15 година затвора.

Краљева керуша, Тонгдаенг, имала је јаку симболичку моћ. Фотографија пса како сједи уз ногу краља Бумибола може се видјети на календарима и постерима истакнутим у готово свим продавницама, установама и домовима.

О псу је недавно снимљен и анимирани филм Кун Тонгдаенг: Надахнућа, рађен по књизи коју је краљ Бумибол написао 2002, а који се од почетка децембра приказује у бројним домаћим биоскопима.

Фото: ААП

Раније овог мјесеца, 27-годишњи радник Танакорн Сирипаибон ухапшен је због тога што се на друштвеним мрежама ругао краљевом псу.

Оптужен и за увреду краља, побуну и коришћење рачунара у кривичне сврхе, младићу, по разним тачкама оптужбе, пријети до 37 година затвора.