latinica  ћирилица
28/12/2015 |  08:31 | Аутор: Независне

Љековита глина чисти кожу, упија отрове из организма...

Када се пије, чисти организам од отрова и тако подиже имунитет, а ево за шта се још користи.
Љековита глина - Фото: nezavisne novine
Љековита глинаФото: nezavisne novine

Глина је један од најмоћнијих пречишћивача организма који постоји. Има огромну моћ апсорпције. Невјероватно ефикасно упија наталожене отрове у организму и избацује их напоље.

Гдје купити глину? Коју изабрати?

Глину је најпожељније куповати у биљним апотекама, а може да се нађе и у већим продавницама. Производи се у виду гранула или у праху, али најлакше ћете наћи ону у праху. Постоји више врста глине – зелена, црвена, жута, сива и бела. Ипак, зелена глина се најчешће користи.

Како се глина користи?

Постоји глина за унутрашњу употребу, а постоји она која је искључиво за спољашњу употребу (мелеми, маске). Боље је да набавите ону која је и за унутрашњу употребу, јер њу можете да користите за све.

Глина се пије, помјешана са водом. Припрема се у стакленој чаши, а мијеша дрвеном или пластичном кашиком. У пола чаше додајте једну малу кашику глине. Оставите да одстоји 2-3 сата (може и дуже). Ујутру на празан стомак промешајте течност и попијте. Пијте само воду (нарочито на почетку), чекајте да глина падне на дно чаше. У току ове куре глином, потребно је повећати унос воде, чиме се убрзава процес одстрањивања штетних материја из организма.

Дејство глине је изузетно јако, па тијело може да реагује на њу. Због тога се у неким случајевима може учинити да се стање погоршава умјесто обрнуто. Ипак, неопходно је посавјетовати се са љекаром прије одлуке о употреби глине у циљу лијечења. (Опрез се посебно препоручује уколико имате висок крвни притисак, патите од астме или алергија).

Ране и опекотине

Нема бољег средства за ране и опекотине од глине. Она се помијеша с крвљу и одмах ствара рану која зараста три до пет пута брже него обично. Глину можете посути као прах директно на рану или опекотину, али бољи осећај ће бити, поготово код опекотина, ако од глине направите блато и намажете. Ефекат је невјероватан.

Глина и љепота

Глина се користи и као природно средство за његу коже лица и тијела. Веома је ефикасна за лијечење промјена на кожи и за њену регенерацију. Глина се може употребљавати у облику маски или купки. Као купка лако се апсорбује, има изузетно благотворно дејство на читав организам јер релаксира, отклања умор и стрес, а кожа постаје здрава, гипка, мека и еластична. Купке са глином ублажавају напетост мишића, смањују се болови у зглобовима.

Купка

У топлу воду за купање додајте глину у праху. Останите у кади око 30 минута. Да би равномјерно дјеловала на читаво тијело, намажите цијело тијело глином и оставите је док не почне да се суши. Затим је потребно да уклоните и најмањи траг глине са коже (дужим туширањем млаком водом). Ова купка опушта, ослобађа од токсина и доприноси љепоти коже.

Маска

Маска са глином користи се за дубинско чишћење лица – глину помешајте са мало хладне воде, нанесите на лице (избјегавати подручје око очију и усана). После 10 минута исперите млаком водом. Ипак, ова маска највише погодује масној кожи, суву кожу лица може додатно да исуши.

(НН, телеграф.рс)