latinica  ћирилица
27/12/2015 |  16:39 ⇒ 16:43 | Аутор: Агенције

Прстен Јованке Орлеанке на аукцији у фебруару

Прстен Јованке Орлеанке биће продат на аукцији, 600 година након што је ова француска хероина спаљена на ломачи.
Јованка Орлеанк - Фото: Screenshot
Јованка ОрлеанкФото: Screenshot

Прстен, за који се вјерује да је припадао Јованки Орлеанки и који је касније био у посједу енглеског краља Хенрија Седмог, у фебруару ће се наћи на аукцији.

Уз прстен продаје се и стара кутија од храстовине као и документа која потврђују његову аутентичност.

Очекује се да ће на аукцији крајем фебруара достићи цијену између 10.000 и 14.000 фунти.

Прстен се поклапа са описом, који је пронађен у рукописима према казивању саме Јованке Орлеанке током њеног суђења, пише данас "Мејл он сандеј".

Она је рекла да је на прстену, који је добила од родитеља, написано "Исус Марија" као и да има три крста, те да је направљен или од злата или од месинга.

На суђењу је, такође, тврдила да је тај прстен био на њеној руци када је додирнула свету Катарину, која јој се јавила у визији.

Јованка Орлеанка је тврдила да јој је у визији речено да подржи Шарла Седмог и поврати Француску од енглеске доминације током Стогодишњег рата.

У мају 1430. годне заробљава је бургундска фракција, која је склопила савез са Енглезима. На суђењу, које су организовали Енглези у Руану, оптужена је да је лажни пророк, чаробњак, вјештица и јеретик. Осуђена је на спаљивање на ломачи, а касније је судска одлука поништена, а она канонизована. Спаљена је 30. маја 1431. године.